Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A szerb-magyar határátkelőhelyeken lecsengőben van az ünnepek utáni torlódás

2023.01.14
13:19
2023.01.14
16:20
Forrás
Pannon RTV
Az illetékesek szerint legfeljebb még vasárnap várható egy utolsó hullám a Szerbiából kilépő oldalon. Azok a vendégmunkások indulhatnak még meg Magyarország felé, akik az utolsó pillanatban mennek vissza Nyugat-Európába, munkahelyeikre.

Ma, napközben csak egyik-másik átkelőn volt intenzív a forgalom Szerbiából Magyarország irányába.

A Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen szombat délelőtt nyoma sem volt az egy héttel korábban tapasztalt torlódásoknak. A Szerbiából kilépő oldalon, illetve Magyarországra belépésre nagyjából fél órát, legfeljebb 45 percet kellett várakozni, a két határ közti rész teljesen üres volt. A Szerbiába belépő oldalon szinte egyetlen autó sem volt, időnként jött csak egy-egy autó Magyarország irányából, néhány percet kellett csak várakozni, a Szerbiába való belépésre pedig csupán néhány pillanatot, szó szerint.

A kora délutáni órákban is legfeljebb 60 percet várakoztak az átutazók Magyarország irányába. Toplica Pajić, Žagubicaról indult útra családjával: „Vége a szabadságnak, Kelet-Szerbiából utazunk vissza a németországi munkahelyünkre. Néhány perce várakozunk

A szerbiai határrendőrség illetékesei szerint vasárnap még lehet kisebb torlódás a Szerbiából kilépő oldalon. Aztán legközelebb a húsvéti ünnepek közeledtével esedékes nagyszámú vendégmunkás hazatérése, akik az autópálya-határátkelőt veszik igénybe a Szerbiába való belépésre, illetve az ünnepek elmúltával majd Magyarország irányába torlódhatnak fel ismét a sorok.

Szombaton a déli órákban két kishatárforgalmi átkelőhelyen alakult ki kisebb torlódás Magyarország felé. Az egyik a Horgos-Röszke közúti átjáró, ahol szinte mindennapos a hosszú sor. Délelőtt még egy, a déli órákban már több mint két órát kellett várni.

Huszka Elemér, Kispiac: „Legalább egy óra várakozás. Vendégségbe megyünk Szegedre, de egyébként naponta járok át munkába, ha csak lehet, akkor busszal megyek át. Itt hagyom az autót, ez a legjobb, a gyalogosok előnyt élveznek ennél a kis határnál, autóval nem lehet odaérni munkába időben.”

A Királyhalom-Ásotthalom átkelőnél veszteglő autósok másfél-kétórás várakozásról számoltak be Magyarország irányába. Az utóbbi időben főleg hétvégén, de időnként hétköznap is, a legtöbb átutazó ezt a határt célozza meg. Az adai Nagy Pál Nándor Kiskunhalasra indult a lányához, unokáit meglátogatni: „Bosszantó. Elég sűrűn megyek, de ilyen tömegben nem nagyon volt még részem. Tompáról jöttem, ott még nagyobb a sor. Úgyhogy onnan eljöttem erre, és most látom, hogy itt is ilyen a helyzet. Türelem kell hozzá.”

A Királyhalom-Ásotthalom kishatárforgalmi átkelőhely még csak vasárnap, január 15-én üzemel hosszabbított nyitvatartással 7-től 22 óráig, hétfőtől már visszaáll a szokásos munkarend 7-19 óráig.

határ
határákelő
határátjáró
határátkelés
határátkelő
határátkelőhely
határátkelőhelyek
határátkelők
Szerbia
Magyarország
Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely
Horgos-Röszke határátkelőhely
Horgos-Röszke közúti átkelőhely
Horgos-Röszke közúti határátkelő

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.