Ugrás a tartalomra
Info TV/Csendir Viktor

Ünnepelt a hétvégén Firigyháza

2019.09.30
10:11
2019.09.30
17:39
Forrás
Pannon RTV
A búcsú és Szent Mihály napja alkalmából megtartották a Firigyháziak Találkozóját. Az eseményt a Törökkanizsáért Egyesület szervezte, amelyen ezúttal is sokszínű programmal várták az érdeklődőket.
Info TV/Csendir Viktor

A találkozó vasárnap délután Világos Miklós óbecsei plébános által celebrált ünnepi szentmisével vette kezdetét.

Info TV/Csendir Viktor/archívum

A szervezők gazdag művelődési műsorral készültek. Felléptek a községbeli egyesületek táncosai, népdalkórusai és versmondói, valamint a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai is. Idén újdonságnak számított, hogy egy falubeli, Tratyik Regina is színpadra lépett. Egy balladával készült: „Arról szól, hogy volt egy család, és minden egyes családtag elment a háborúba és a végén csak az asszony maradt meg. Nekem tetszik itt. Kevesen vagyunk, de bújócskázunk meg játszunk.”

Info TV/Csendir Viktor

Az idei rendezvénynek a felújított Ricze Emlékház adott otthont.

Újhelyi Nándor, elnök, KKT, Törökkanizsa: „Itt az épületben többszörös felújítás történt, magát az épületet és az udvart is rendeztük, sőt különböző épületeket is alakítottunk ki az udvarban, azért hogy ez az épületkomplexum majd úgy működjön, ahogy mi azt elképzeltük, tehát hogy minél több rendezvényt tudjunk megszervezni.”

Info TV/Csendir Viktor

Minden alkalmat meg kell ragadni ahhoz, hogy a kis magyar közösségek is ápolni tudják hagyományaikat - mondta az eseményen Sárközi István, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke: „Az idelátogató emberek, vendégek láthatják, hogy a keresztény hagyományokhoz, a helytörténeti múltjukhoz és a művelődési életükhöz ragaszkodó kicsi, de annál lelkesebb közösséget láthatnak.”

Info TV/Csendir Viktor

A Ricze Emlékházban az érdeklődők megtekinthették a Firigyháza az 1848/49-es Szabadságharcban elnevezésű kiállítást, ahol bemutatták a magyar forradalom délvidéki vonatkozásait, illetve a faluval kapcsolatos történéseket.

Firigyháza
Firigyháziak találkozója
Szent Mihály napja
Újhelyi Nándor
Ricze Emlékház
Sárközi István

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.