Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Vajdaság nevezetességeiből kaptak ízelítőt a magyarországi diákok

2019-09-05
14:02
2020-01-31
17:18
Forrás
Pannon RTV
A Határtalanul program keretében Dunaharasztiból érkezett az a 45 fős diákcsoport, akik Szabadka nevezetességeit járták körbe.

A program lényege a magyar-magyar kapcsolatok ápolása, vagyis, hogy az anyaországi diákok megismerkedjenek a határon túl élőkkel és az ottani látnivalókkal.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dunaharasztiból érkezett az a magyarországi diákcsoport, akik a Határtalanul program keretein belül több vajdasági város, köztük Szabadka látványosságait tekintik meg.

Sutyinszky Patrik, diák, Dunaharaszti, Magyarország: „Szerintem nagyon jó lesz, izgalmas programokkal. Már hallottam a múlt évben, hogy voltak itt gyerekek az iskolánkból és a tanárok is azt mondták, hogy nagyon jó lesz és sok program lesz.”

Kovács Maja, diák, Dunaharaszti, Magyarország: „Szerintem nagyon érdekes lesz, még sosem voltam Szerbiában, úgyhogy kíváncsian várom, hogy mi lesz itt.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A diákok a városnéző sétát a Raichle palotánál kezdték meg, majd a sétálóutcán át Szabadka főterét és a Zsinagógát tekintették meg. A rövid városnéző program a Városháza kilátójában ért véget. A szabadkai programot a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar szervezte meg.

Dr. Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes , MTTK, Szabadka: „Újvidékre és Zomborba mennek tovább a diákok, de ott a helyi magyar érdekeltségű intézmények képviselői fogják őket körbevezetni.”

A magyar kormány támogatásával megvalósuló Határtalanul program célja, hogy magyarországi tanulók a Kárpát-medence különböző területeit látogathassák meg.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Ez nemcsak egy magyar-magyar program, hanem azt gondolom, hogy egy Kárpát-medencei program is a magyar kormányzat részéről. Ismerjük meg egymást, ismerjük meg a szomszédainkat.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Hozzátette, azok a gyerekek, akik részt vesznek a programban, biztosan visszatérnek az adott régiókba és szoros barátságok is köttethetnek az út során.

Határtalanul
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Szabadka
Zombor
Dunaharaszti
Maruzsa Zoltán
Újvidék
Námesztovszki Zsolt

Most

20:32, Frissítve: 20:42

Lassú az oltási folyamat az EU-ban

Az Európai Unióban eddig három oltóanyag kapott hivatalos engedélyt: december 21-én az amerikai-német Pfizer-BioNTech, január 6-án az amerikai Moderna, majd január 29-én a brit-svéd AstraZeneca.
16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.