Ugrás a tartalomra

30 éves a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

2023.09.30
16:31
2023.09.30
19:59
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepi rendezvényen köszöntő beszédet mondott Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős államtitkára.

Az egyesület kezdeti célkitűzése az anyanyelvápolás volt a szórványban, majd mind nagyobb hangsúlyt fektettek a pedagógus továbbképzésre, 2000-ben pedig megalakult az Apáczai Diákotthon azért, hogy otthont adjanak a magyar diákoknak. 

Harminc éve, 1993 óta áll fenn és helytáll a magyar nyelvű oktatásban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, hangzott el az eseményen. Bertalan Zsuzsanna, a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola osztálytanítója 1999 óta tagja az egyesületnek: „Akkor volt alkalmam először továbbképzésre eljutni, és akkor láttam, hogy az egyesületnek milyen jó kapcsolatai vannak olyan szempontból, hogy a magyar pedagógusoknak lehetővé teszi a továbbképzést magyar nyelven.” 

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének fő tevékenységi köre az Apáczai Nyári Akadémia, a különféle pedagógus továbbképzések, a tehetséggondozás és az anyanyelvápolás a szórványban, mert enélkül a magyar iskolák fennmaradása is kérdésessé válik, emelte ki Lukács Gabriella, a VMPE elnöke: „A cél az mindig megmaradni magyarnak, megmaradni egy tiszta szívvel, hittel, erős hittel, reménnyel és úgy tenni a dolgunkat, ahogy azt kell. A pedagógus az mindig egy lámpás, a pedagógusra felnéznek, mert a személyiségével tanít és ha a pedagógus olyan, és látják benne a kis nebulók, a gyerkőcök, hogy igenis érdemes magyarul tanulni, érdemes tanulni, azt a szorgalmat beletenni a munkájába, akkor én hiszem, hogy a megmaradásunk nem kérdéses.”  

Hozzátette, megvan az iskolahálózatunk, a vajdasági magyar nyelvű oktatás, most pedig azon munkálkodnak, hogy Szabadka mellett Újvidéken is megvalósuljon a magyar nyelvű felsőoktatás, kihelyezett oktatási részképzések formájában, de ugyanúgy a Bánságban és Nyugat-Bácskában is. 

Szerte a Kárpát-medencében a pedagógus egyesületek azok, amelyek a magyar oktatás ügyét történetileg is felkarolták, emelte ki Maruzsa Zoltán. Magyarország köznevelésért felelős államtitkára azt mondta, a rendszerváltás után a 1990-es években ezek a szervezetek minden régióban megalakultak. 

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Magyarország: „Továbbképzésekkel, tartalomfejlesztéssel, egyáltalán a magyar nyelvű iskolák pedagógusainak a szervezése révén lényegében azt lehet mondani, hogy nemcsak egyesületekről van szó, hanem tanügyi igazgatási jellegű feladatokat is ellátnak, nyilván a különböző állami szervek mellett. Nekünk nagyon fontos a tevékenységük, hiszen a magyar identitás a magyar nyelvű továbbképzések szervezésében kikerülhetetlenek ezek a szervezetek itt a Délvidéken is.” 

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete hiánypótló feladatot lát el, hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. Az ünnepi műsort és a köszöntő beszédeket követően emlékplaketteket és okleveleket adtak át, majd két könyvbemutatót is tartottak. 

Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
Maruzsa Zoltán

Most

15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.