Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Idei Sándor

60 újabb fertőzött, Belgrád magasan az élen a beoltottakat tekintve

2021.06.20
15:32
2021.06.20
18:47
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Továbbra is csökken az azonosított új koronavírusos betegek száma Szerbiában.

24 óra alatt 5938 tesztet végeztek el, és 60 új esetet fedeztek fel. A szövődményekbe 4 személy halt bele. 369 beteget kezelnek kórházban, 16 személy van lélegeztetőgépen. A szakemberek továbbra is fegyelmezettségre szólítják fel a lakosokat, annak ellenére, hogy csökkenek a számok. Több mint 5,1 millió adagnyi vakcinát adtak be eddig Szerbiában - tájékoztat az egészségügyi minisztérium. A hivatalos összesítésből az is kiderül, hogy csaknem 2,5 millióan a koronavírus elleni oltóanyag mindkét dózisát megkapták, így ők vagy teljesen védettek, vagy hamarosan azzá válnak a vírussal szemben.

Pannon RTV/ Idei Sándor

Nagy volt a tömeg hétvégén a Belgrádi Vásár területén. Külföldi állampolgárok ezrei érkeztek átoltatni magukat a szerb fővárosba. Belgrádban lassan kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba. Egyre több rendezvényt tartanak meg, a lakosság több mint fele beoltatta magát.

Szombaton és vasárnap is folyamatosan érkeztek az oltakozók a régióbeli országokból Belgrádba.
 

Pannon RTV/ Idei Sándor

Hosszú sorok alakultak ki a Belgrádi Vásár területén. A hétvégén mintegy 10 000 külföldi állampolgár oltakozhatott. Ők március végén kapták meg az AstraZeneca első dózisát. Most pedig eljött az idő, hogy a második dózist is felvegyék.

Ramiz Selimović, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina: „Krónikus szívbetegségem van és igyekeztem a lehető leghamarabb ezt befejezni. Nincs az a hely, ami messze lett volna, hogy ezért elmenjek”.

Ostoja Đokić, Brčko, Bosznia-Hercegovina: „Egészen pontosan reggel 6 óra 5 perckor indultunk Brčkóból. Nem egész két és fél óra alatt megérkeztünk. Most az AstraZeneca második dózisára várok  az első után semmilyen mellékhatást nem észleltem.”

Biljana Samardžić, Szarajevó, Bosznia-Herecegovina: „Nincs messze, ha az egészségről van szó. Másrészt cukorbeteg vagyok és várakozva, hogy Bosznia-Hercegovinába érkezzenek a vakcinák, amik csak most kezdtek el érkezni, eljöttem ide. Istennek hála, itt akkor engedték, hogy megkapjuk a védőoltást, ingyen.”
 

Pannon RTV/ Idei Sándor

A védőoltás, amellett, hogy óvja szervezetünket a súlyos megbetegedéstől, biztonságérzetet is ad – magyarázzák azok, akik az oltás mellett döntöttek. A szakemberek szerint az oltás a megoldás egy esetleges újabb járványhullám megakadályozására.

Ervin Petriševac, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina: „A minap egy montenegrói azt mondta: odanyújtottam a karom, hogy megnyugtassam a fejem. Ez az egyik fő ok, amiért oltakoztam, hogy egy kicsit elengedjem magamat. Másfél éve görcsben élünk, hadd lélegezzen fel a lelkem.”

Aleksandar Pržulj, Belgrád: „A saját és a feleségem idős szülei miatt oltakozom. Rossz az egészségi állapotuk, ezért leginkább miattuk. Sokat mozgok és sok emberrel érintkezek. Sohasem lehet tudni, mi történhet.”

A Belgrádi Vásár területén előzetes bejelentkezés nélkül is lehet oltakozni. Fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, főleg a fiatalok körében – mondja dr. Svetlana Mićić, az oltóhely koordinátora: „A szerbiai állampolgárok is jönnek átoltatni magukat. Emellett természetesen az első dózist is felvehetik előzetes bejelentkezés nélkül. A Sinopharm, a Pfizer és az AstraZeneca vakcinák állnak rendelkezésre. Ezekkel a mi polgáraink mellett egyelőre még a Bosznia-Hercegovinából és az Észak-Macedóniából érkezők is oltakozhatnak.”

Szerbiában a koronavírus elleni oltás második adagját eddig a felnőtt lakosság 41,13 százaléka kapta meg, Belgrádban ez a szám 49 százalék.

Belgrád
oltás
koronavírus elleni védőoltás
koronavírus

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű