Ugrás a tartalomra

Advent első vasárnapja

2023.12.03
07:03
2023.12.03
07:29
Forrás
magyarnemzet.hu, christmasfm.hu, mindmegette.hu
Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Advent a november 30-ához, azaz Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számított négyhetes időszak.

Idén a december 3-ai vasárnapra esik advent első vasárnapja, ami azt jelenti, hogy éppen 24-én ér majd véget a várakozás időszaka, tehát december 24-én délelőtt még adventet ünnepeljük a templomokban, de az este már Jézus születéséről szól. Az adventi koszorú négy gyertyája Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja, és mindegyiknek megvan a maga jelentése. 

Az első a hitet jelképezi, Isten a megváltást elsőként ugyanis Ádámnak és Évának ajánlotta fel, így ez a hit szimbólumává vált. A katolikusoknál az első gyertya lila színű, amely a bűnbánatra utal, és azt idén december 3-án, vagyis ma gyújtjuk meg. Advent első vasárnapján a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel. A családok a gyertyákat advent napján, vagy még előző este gyújtják meg.

Az advent a karácsonyra való felkészülés, azaz a nyugalom, az adakozás, a megnyugvás és meghittség időszaka. Négy héten át vasárnapról vasárnapra sorban meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, melyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják. Ebben az évben az utolsó gyertyagyújtás december 24-ére, szentestére esik. Sokan furcsállják ezt az egybeesést, ám a szenteste még nem karácsony, mert a kétnapos ünnep első napja december 25.

 

advent
első
vasárnap
lila

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.