Ugrás a tartalomra

Adventi gyertyagyújtás a nagybecskereki székesegyházban

2023.12.02
18:32
2023.12.03
09:48
Forrás
Pannon RTV
Több mint 250 bánáti gyerek vett részt a hittanosok hagyományos év végi találkozóján.

A muzslyai Emmausz és a nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégiumokban kézműves foglalkozásokat tartottak a részükre, majd pedig a nagybecskereki székesegyházban vettek részt az első adventi gyertya meggyújtásán.

Régen volt már ennyi gyerek a becskereki székesegyházban, akik énekelve, kézről-kézre adták az adventi gyertyát, amíg az el nem jutott az oltárig.

Gerdof Zsolt, a Pasztorális Iroda vezetője: „Az adventi gyertyagyújtásra meghívtuk a bánsági hívő gyerekeinket, hittanosainkat. Szép számban jelentkeztek. Örülök, hogy 254 gyerekünk van itt, és a kísérőikkel összesen több mint 350-en vagyunk jelen. Ez egy szép szám. Délelőtt az Emmausz kollégiumban volt nekik foglalkozás, kézművesség, majd egy anagrammal, egy szójátékkal megtalálták az adventi gyertyát, amit behoztunk a templomba, és meg is gyújtottunk.”

Gyuris László atya áldása mellé a hittanos gyerekek útravalót is kaptak.

Gyuris László, általános helynök, Nagybecskereki Egyházmegye: „Kaptak egy útravalót, egy szép adventi kalendáriumot, amelyben minden napra van egy kis mondat, hogy ezt éljük, és amikor azt élik, mindig szeretet-cselekedetekről van szó. Tudjuk, Jézus azt mondta: ha szeretünk, akkor kapunk még több szeretet. Karácsonyra mi mást akarunk mindannyian, minthogy egy nagy szeretet-ünnep legyen. Azt hiszem, hogy az idén meglesz.”

A magyar tannyelvű általános iskolákba járó diákok nagy többsége részt vesz az iskolai és a plébániákon megtartott hittanórákon is.

Molnár Rita, Muzslya: „Van hitoktatás az iskolában, de mellette szombaton szoktunk menni reggel a templomba, és ott is van hitoktatás. Eddig nem volt iskolákban, de most már van, és akkor sokszor többen vagyunk a hitoktatáson, de van, amikor kevesebben. Én őszintén szólva nagyon szeretek menni, mert jól érzem magam, és engem érdekel ez az egész.”

A hitoktatás folyik a legkisebb lélekszámú bánáti magyar szórványtelepüléseken is.

Barna Horváth Anna, hitoktató, Ürményháza: „Nagy örömmel jövünk mindig az adventi gyertyagyújtásra, amikor megtudjuk szervezni, mert egyébként az ürményházi diákok mindig részt vesznek a Dél-Bánáti Betlehemes Találkozókon is, és eddig nagyon sokszor összeért a két nap, úgyhogy most épp úgy sikerült, hogy minden diákunk itt van. Sajnos nagyon kevesen vannak alsóból, fölsőből. A diákok mind katolikusok, mindenki jár iskolai, plébániai hittanra.”

A foglalkozásokon készült tárgyak a becskereki székesegyház karácsonyfáját díszítik majd.

advent
adventi gyertyagyújtás
gyertyagyújtás
Nagybecskerek
székesegyház
Muzslya
Emmausz Fiúkollégium
Szathmáry Karolina Kollégium
Gyuris László
Barna Horváth Anna

Most

Népszerű