Ugrás a tartalomra

Albániában építene és üzemeltetne migránsbefogadó tábort Olaszország

2023.12.05
18:13
2023.12.05
18:20
Forrás
MTI
Olaszország két tábort készül felállítani Shengjinben és Gjaderben jövő tavasz előtt. Giorgia Meloni miniszterelnök és albán kollegája, Edi Rama ezt november első hetében tartott római találkozóján jelentette be.

Albániában fog tábort építeni és üzemeltetni Olaszország 2024-től, a kormány erről kedden dönt - jelentette be az olasz miniszterelnök hivatala a testület ülése előtt.

A tengerparti Shengjinbe azok a migránsok kerülnek, akiket az olasz hatóságok a tengerről gyűjtenek össze. Fertőtlenítés és azonosítás után átszállítják őket a tengerparttól mintegy húsz kilométerre fekvő Gjader 77 ezer négyzetméteres táborába.

A táborok zártak lesznek, négy méter magas szögesdróttal erősített kerítés övezi majd őket. Az információk szerint a központban az olasz rendőrség tartja fenn a rendet. Az albán rendőrség kizárólag a táborokon kívüli területet ellenőrzi majd.

A tervek szerint a két tábor egyszerre háromezer embert tud majd befogadni, és az olasz hatóságok évi 36 ezerrel számolnak. A két központ olasz jogi hatáskörbe tartozna, vagyis a migránsok sorsáról az olasz bíróságok döntenek.

Róma elkötelezte magát, hogy a megállapodás hatályba lépésétől számított három hónapon belül 16,5 millió eurót utal át Tiranának, és további száz millió eurót garanciaként. Az olasz fél állja a migránsok ellátási, egészségügyi költségeit, valamint a biztonsági, jogi kiadásokat.

Az olasz kormány az albániai táborok építésének, működtetésének műszaki és költségvetési részleteiről eredetileg hétfő este döntött volna. Az ülést azonban keddre halasztották. Az albán parlament a karácsonyi ünnepek előtt szavaz a megállapodásról.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter kedd délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy az Olaszország és Albánia közötti "migránspaktum pozitív kezdeményezés. Kísérletnek, újításnak számít, amelyben Olaszország főszerepet kíván vállalni".

Európa kedvezően tekint a kezdeményezésére - mondta. Hozzátette, a táborlétesítés semmilyen európai vagy nemzetközi jogszabályt nem sért.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott: "ha sikerül olyan megoldást találni, amely a menedékkérelmek benyújtását az Európai Unió határain kívülre helyezi, azt figyelembe kell venni".

Megjegyezte, véleményt azután tudnak mondani, ha a táborok megkezdték működésüket.

"Az Európai Parlament számára az a fontos, hogy tiszteletben tartsák az emberi jogokra vonatkozó európai jogszabályokat" - tette hozzá.

Olaszország
migránsválság
Albánia

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.