Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ammóniaszivárgás miatt evakuálták Jasenovik falut

2019.01.25
12:05
2019.01.25
16:03
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Ma evakuálták a Niš melletti Jasenovik falu teljes lakosságát, miután szombaton, január 19-én este kisiklott és felborult két ammóniát szállító tartályvagon a Niš és Prahovo közötti sínpályán.

A baleset mindössze 600 méterre történt Jasenovik falutól. Senki sem sérült meg, de a szivárgó ammónia veszélyes lehet.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Mintegy 360-an laknak a faluban, többségük az elmúlt két napban már elhagyta otthonát, és rokonoknál tartózkodik. Azokat, akiknek nem volt hová menniük, biztonságos helyre vitték és élelmet is kapnak.

„Igen, van azért félelem az emberekben. Ez azért nem hiányzott. Nagy a bizonytalanság, hogy mi fog történni.”

„Nem félek, biztosra megyünk. Oda indultunk, ahová a polgármester mondta. Este pedig visszajövünk.”

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Többen is állattenyésztésből élnek Jasenovik faluban.

„Az állatállományból élünk, hét juhom van és két sertés.”

A haszonállatok többségét is kiterelték már a faluból - mondta el Miloš Petrović, az Állategészségügyi Intézet igazgatója. Hozzátette, biztosítják a szállítást, az ételt és a vizet is az állatoknak.

Miloš Petrović, igazgató, Állategészségügyi Intézet: „Jelenleg minden a tervek szerint alakul. A faluban mintegy kétszáz juh van, kevesebb mint ötven sertés és négy szarvasmarha. Az állattartók nagy része tegnap áthelyezte állatait a szomszédos falvakban a rokonokhoz, jelenleg tehát minden terv szerint halad.”

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Darko Bulatović, Niš polgármestere szerint a polgárok jól reagáltak, nincs pánik, az emberek megértették, hogy amíg helyre nem áll a rend, mindenki számára jobb, ha elhagyja a falut.

Darko Bulatović, polgármester, Niš: „Ahogyan megbeszéltük, mindenféle pánik nélkül végezzük el a munkánkat, mivel mindenki tudja, hogy mi a dolga. Már egy órája zajlik ez az egész, tülekedés nélkül, sőt még a dinamikáját is megbeszéltük. Az emberek mintegy kétharmada saját autójával megy el, a maradék egyharmadnak nincs ilyen lehetősége, mi önkormányzatként a saját központjainkban, épületeinkben helyezzük el őket. Törődünk velük, ételt, vizet biztosítunk, azaz a mindennapi szükségleteiket. Sőt, hat beteg is van, akikre reggel óta az egészségügyi intézményeinkben felügyelünk, és ápoljuk őket. A mentőautók is a terepen vannak, az egészségházak és minden egyéb szervezet is.”

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

A két tartályvagon szombaton, január 19-én este siklott ki és borult fel a Niš és Prahovo közötti sínpályán, 600 méterre Jasenoviktól. Senki sem sérült meg. A tartályvagonok egyikét a mai nap folyamán helyezik vissza a sínekre, ez mintegy hat órát vesz igénybe, holnap pedig a másikat tervezik helyreállítani.

ammóniaszivárgás
Niš
Jasenovik
evakuálták

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.