Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Belgrádban

2018-10-19
17:42
2018-10-19
20:56
Forrás
Pannon RTV
Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete Szerbia és Magyarország gyümölcsöző kapcsolatairól számolt be köszöntőjében. Szíjjártó Péter videóüzenetben üdvözölte a vendégeket.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról emlékeztek meg Belgrádban. Magyarország Belgrádi Nagykövetsége a Jugoszlávia Hotelben tartotta meg hagyományos fogadását, amelyen többek között tartományi és köztársasági tisztségviselőket, nagyköveteket látott vendégül.

A magyar és a szerb himnusz is felcsendült. Az 1956-os szabadságharc során megfogalmazódott eszméknek és céloknak a jelenkorban is óriási jelentősége van - mondta Csorba Béla, író: „Nagyon sok vajdasági magyar az életét áldozta a forradalomért. Többek között az én városombeli Sörös Imre is, akinek éppen a jövő héten fogjuk átadni, felavatni a mellszobrát Temerinben. Őt 1958-ban végezték ki Kádárék azért, mert részt vett a Corvin-közi ellenállásban.”

A vendégeket Szíjjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere videóüzenetben üdvözölte.

A fogadáson a magyar-szerb kapcsolatokat is értékelték. Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Amikor a két ország kapcsolatairól beszélünk, azt állapíthatjuk meg, hogy ez az egyik legjobb példa arra, hogyan működhet együtt két baráti ország. Ez az együttműködés példaértékű, nem csak a régióbeli, hanem az egész világ országai számára.”

1956 őszén a szabadság iránti vágy és a közös harc összekovácsolta a nemzetet, amely a forradalom és szabadságharc leverését követően sem tört meg - mondta köszöntőjében Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Kiemelte, Magyarország és Szerbia közös gazdasági eredményei figyelemreméltóak: „2017 előtt azt tapasztalhattuk, hogy a kereskedelmi forgalom éves szinten stabilan 5-6 százalékkal bővül. Tavaly azonban egy olyan eredményt tapasztaltunk, amely azt mutatta, hogy 32 százalékkal bővült a kereskedelmi forgalom. Ez azt gondolom egyrészt a jó kapcsolatoknak köszönhető, hiszen mindenki a barátjával sokkal jobban szeret üzletelni, mint az ellenfelével, ne adj Isten az ellenségével, másrészt pedig látni kell azt, hogy beértek a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak az eredményei.

Pintér Attila az elmúlt év kimagasló eredményei közé sorolta a februárban Budapesten megtartott magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót, amelyen 9 kormányzati és egy cégek közötti megállapodást írtak alá a felek. Emellett az OTP Bank további terjeszkedése Szerbiában, illetve az áprilisban megnyitott új magyar-szerb határátkelő is tovább mélyítette a két ország közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat - hangzott el a fogadáson.

Belgrád
Magyarország
nagykövetség
Pintér Attila

Most

Népszerű