Ugrás a tartalomra
TANJUG/JADRANKA ILIC/nr

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hadgyakorlatát tartották meg

2021.06.27
17:15
2021.06.27
18:29
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt néhány évtized egyik legnagyobb hadgyakorlatát fejezte be ma a Szerbiai Katonaság a Pešter-fennsíkon kialakított lőtéren. A katonaság a legmodernebb felszerelését mutatta be.

T-72MS harckocsival, drónnal és CH92 pilóta nélküli harci légi járművel is lőttek. A hadgyakorlatot Aleksandar Vučić szerb államfő élőben követte a helyszínen.

TANJUG/JADRANKA ILIC/nr

A hadgyakorlaton a Szerbiai Katonaság mintegy 2300 tagja vett részt. Felvonult a szerb légierő és légvédelem, a gyalogság, a 72-es különleges műveleti egység és a 63-as ejtőernyős egység tagjai is. Harckocsikat, harci járműveket, tüzérségi rendszereket és fegyvereket, repülőgépeket, helikoptereket is bemutattak. A gyakorlatot Milan Mojsilović, a Szerbiai Katonaság főparancsnoka nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a Villámcsapás 2021 hadgyakorlat június 15-én kezdődött. Az eddigi gyakorlatok a katonaság több mint 15000 tagját érintették, az ország 8 pontján zajlottak és remek eredményeket értek el.

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, a Szerbiai Katonaság még soha nem rendelkezett ekkora erővel. Hozzátette: nagyon büszke a védelmi erők tagjaira.

„A MiG-29-esekből ma 11-et először láthattak az égen. Ezek közül 8 rakétákat lőtt a föld felé. A másik 3 MiG-29-es, amelyek nem lőttek, a legújabbak, teljesen korszerűsítették őket, és a radarjaikkal 110 kilométeres távolságig látnak, messzebbre, mint a többiek. Szerbia légiereje ezzel óriási erősítést kapott. Soha nem volt még ekkora erő a kezünkben.”

TANJUG/JADRANKA ILIC/nr

Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja is megtekintette a hadgyakorlatot.

„Ez bizonyíték arra, hogy Szerbia erős. Valóra váltott egy álmot, amely egy évtizeddel ezelőtt talán még nem tűnt reálisnak. Láthatjuk, hogy a gazdasági erőt természetesen a katonai erőnek kell követnie. Szerbia meg tudja védeni magát bárkitől, valamint bármiféle olyan gondolattól, amely az egységét veszélyezteti.”

Évekkel ezelőtt csak 4-5, most pedig 25 vadászgépet és bombázót is láthattunk, valamint új harckocsikat, új gépeket, új páncélosokat – emelte ki a szerb államfő. A katonaság ereje a következő 9 hónapban drasztikusan megváltozik és növekszik majd - hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

hadgyakorlat
Aleksandar Vučić
Milorad Dodik
Szerbiai Katonaság
bemutató
harci jármű

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű