Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Az energiaárak emelkedése kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben

2021.10.20
22:03
Forrás
MTI
Az európai uniós tagállamok vezetői a csütörtökön kezdődő tanácskozásukon különös figyelmet fordítanak az energiaárak emelkedésére.

Az ugyanis kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben, és súlyosan érinti az állampolgárokat és a vállalkozásokat - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett brüsszeli csúcsértekezlet meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet tagállami kezelését célzó intézkedéscsomagja alapján a tanács tagjai megvizsgálják, mit lehet tenni uniós és nemzeti szinten a leginkább érintettek érdekében rövid- és középtávon.

A tagállami vezetők a csúcstalálkozó pénteki napján megvitatják a koronavírus-járvány okozta helyzetet is. Ezzel kapcsolatban Michel arra figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, a járványügyi mutatók több tagállamban is emelkednek. Hangsúlyozta: a védőoltás jelentős előrelépést hozott a járvány elleni küzdelemben, azonban további intézkedésekre van szükség különösen a beoltástól húzódozók meggyőzése, valamint a félretájékoztatás tekintetében. A világjárvány globális felszámolásához nemzetközi szolidaritásra van szükség, és biztosítani, hogy a vakcinák gyorsan eljussanak a leginkább rászoruló országokba - tette hozzá.

Michel elmondta, a vezetők megbeszélést folytatnak az unió kereskedeleméről mint "az EU globális befolyását jelentő leghatékonyabb eszközről". A tanácskozás résztvevői megvitatják, miként lehet még jobban kihasználni a kereskedelem eszközét az elmúlt néhány év tapasztalatainak fényében - közölte.

Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó témái között szerepel a klímaváltozás kérdése is, a megbeszélés előkészíti a november közepén Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferencia uniós részvételét. Minden nagy gazdasági szereplőnek nagyratörő célokat kell kitűznie, majd teljesítenie kell az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó kötelezettségvállalásait - jelentette ki.

A tanácskozás pénteki munkanapján a tagállami vezetők a migráció témájával is foglalkoznak majd, és értékelik a júniusi tanácsülés zárónyilatkozatában rögzítettek végrehajtását - tájékoztatott. Az EU külső határait hatékonyan kell ellenőrizni, és támogatni kell az uniós tartózkodásra nem jogosultak visszatérésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseket - mondta.

A megbeszélések középpontjában áll továbbá az európai digitális átállás biztosítására irányuló uniós cél is, mellyel kapcsolatban a vezetők további iránymutatást fognak nyújtani a vonatkozó menetrenddel kapcsolatban, beleértve a kiberbiztonságot és az összekapcsoltságot - közölte.

A munkaülés során a vezetők kitérnek a jogállamisággal kapcsolatos közelmúltbeli fejleményekre is - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

EU-csúcs
Charles Michel
energiaár
világjárvány
gazdasági fellendülés

Most

00:06

Európa-liga-döntő - az Eintracht Frankfurt nyert

Európa Liga mindig is a Bajnokok Ligája mostohatestvére volt, idén kicsit futballromantikusra sikerült a döntő párosítása, ugyanis két nagy múltú, de nemzetközi szinten kevésbé sikeres klub jutott el az aranycsatáig.
22:35

Szerelmek szerelme

A Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek előadásában mutatták be Mészáros Anikó Szerelmek szerelme című darabját.

Népszerű