Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Bábos Szakmai Napot tartottak Moholon

2023.03.18
12:55
2023.03.18
17:25
Forrás
Pannon RTV
Moholon tartották az I. Bábos Szakmai Napot. Az esemény célja, hogy a bábozók szakmai hozzáértését bővítse, mindemellett pedig a bábok használatának a gyermekek fejlődésben betöltött pozitív hatásait is hangsúlyozza.

A mesélés egy egészen új dimenzióját nyitja meg a bábozás. Amilyen egyszerűnek tűnik a játék, olyan hasznos eszköznek bizonyul a gyerekek fejlesztésében. Az eseményre Vajdaság különböző településeiről éreztek érdeklődők.

Tímár Gabriella, elnök, Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva: „A veszprémi Bűvös Bábos Fesztivál apropóján indítottunk Bácskossuthfalván a Művelődési Központban egy Déli Bábszínház gyerek bábcsoportot. Ezt vezetjük Renátával, illetve menni fogunk majd májusban Veszprémbe egy előadással, és úgy gondolom, hogy ez a szakmai nap nekünk jól jött.”

A bábjáték szerepe a mai világban talán jelentéktelennek tűnhet, ám a pedagógusok és a gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy számos érv szól amellett, hogy a játéknak pozitív hozadékai vannak a gyermekek fejlődésében.

Vígh Mária, óvodavezető, drámapedagógus, Szegvár, Magyarország: „Úgy érezzük, hogy a mai rohanó világunkban a báb módszertana az, amivel a gyerekekre legjobban lehet talán hatni, amivel meg lehet őket fogni, amivel fel lehet az érdeklődésüket kelteni. Ezek mind, ha játékok, akkor olyan szerepbe élhetik bele magukat, amikor teljesen elvarázsolódhatnak, átváltozhatnak.”

A szakmai nap szervezője az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület.

Mészáros Enikő szervező: „Már 15-20 éve bábozunk, de nem volt még alkalmunk itt, Vajdaságban igazi képzésen részt venni és elmentünk a tavalyi évben. Az idén meg arra jutottunk, miért ne hívhatnánk el ide, a Vajdaságba is a magyarországi előadókat, akiktől tanulhatunk, új ötleteket, új rálátást kaphatunk, és kipróbálhatunk sok új bábtechnikát.”

A bábjátékok használata egyébként fejleszti a gyermekek képzeletét, kommunikációját, kéz- és szem-koordinációját, oldja a frusztrációt, mindemellett a szeretett játék közelsége biztonságérzetet ad.

bábszínház
Mohol
képzés
Jancsi bohóc Bábszínháza
Mészáros Enikő
Csobolyó Művelődési Egyesület
Bábos Szakmai Nap
Tímár Gabriella

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.