Ugrás a tartalomra
A felújított épület homlokzata
Pannon RTV/Lukács Attila

Befejezés előtt a nagybecskereki zárda felújítása

2019-07-23
16:07
2019-07-23
18:08
Forrás
Pannon RTV
Az egykori Leánynevelő Intézet felújítását a magyar kormány támogatta.
Folynak a munkálatok a zárda körül

A Miasszonyunkról elnevezett szegény iskolanővérek a városban 1880-tól 1944-ig végezték áldásos tevékenységüket. Hét évtized után visszakapták az épületüket, amelynek a felújítása tavaly, anyaországi támogatásból kezdődött el.

Mester az épületben

A nagy forróság ellenére serényen dolgoznak a mesterek a visszaszármaztatás után a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába került épület felújításán. A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően hamarosan befejezik a munkálatokat - mondta Szilágyi Mária. „A támogatás nem csak az épület felújítására vonatkozott, hanem az üzembe helyezésére is, tehát a teljes berendezést is meg tudjuk vásárolni. A bútorzat és a technikai eszközök beszerzésével teljesen funkcióképes lesz az épület” - hangsúlyozta a műemlékvédelmi szakmérnök.

Bútorok a szobákban

Az épület felújítása körülbelül tíz nap múlva befejeződik. A legfelső szint takarítását már szerdán elkezdik, így lassanként be tudják szerelni a megrendelt bútorokat is. Az engedélyeztetést követően a zárdát már rendeltetésszerűen lehet használni. „Reményeink szerint őszre be tudnak költözni a lányok” - tette hozzá Szilágyi Mária.

A felújított épületbe költözik majd át a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium, illetve a közép-bánáti magyarság közösségi életének a központja is itt lesz.

Felújítás a tetőtérben

A műemlékvédelem alatt álló épület megtartja eredeti kinézetét, de megfelel majd a mai kor követelményeinek is. Például üvegből lesz a lépcsők korlátja, egy kerengővel bővül az ebédlő és panorámaliftet kap az épület. Felújítják a zárda kápolnájának a homlokzatát, valamint a tornyát és a tetőzetét is.

Nagybecskerek
zárda
felújítás
magyar kormány
támogatás
Magyarország

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.