Ugrás a tartalomra
TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/bs

Beindították az első mesterséges intelligencia nemzeti platformot Szerbiában

2021.12.06
12:38
Forrás
Szerbiai RTV
A kragujevaci állami adatközpontban Aleksandar Vučić szerb elnök jelenlétében beindították az első mesterséges intelligencia nemzeti platformot Szerbiában.
TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/bs

Ez egy csúcstechnológiás, nagy teljesítményű szuperszámítógép, amely rövid időn belül hatalmas mennyiségű információ feldolgozására képes. A központ feladata a valós és a virtuális világ összekapcsolása, a polgároktól, a gazdaságból, az államtól, az önkormányzatoktól és a kereskedelmi felhasználóktól származó ismeretek és adatok biztonságos tárolása.

A nemzeti platform egyébként az állam, az önkormányzatok, az egyetemek, tudományos és technológiai parkok, és a startup cégek számára is elérhető lesz.

Az adatközpont 14 000 négyzetméteren épült fel, kevesebb mint másfél év alatt.

mesterséges intelligencia
adatközpont
Szerbia
Kragujevac
Aleksandar Vučić
tudomány

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.