Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Csekély az érdeklődés a HPV elleni védőoltás iránt

2022.08.06
15:01
2022.08.07
15:00
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában évente mintegy 1500 esetben diagnosztizálnak méhnyakrákot a nőknél, amelyet a HPV, vagyis a humán papillomavírus okoz. Ebből csaknem 500-an nem élik túl a fertőzést.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Annak ellenére, hogy Szerbiában az év eleje óta a fiatalok ingyenesen vehetik fel a HPV elleni védőoltást, egyelőre csekély az érdeklődés iránta.

A humán papillomavírus okozta méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők esetében. Mindamellett a vírus több, a nőknél és a férfiaknál is ismert gyulladásért és megbetegedésért is felelős. A fiatalok kiemelkedően veszélyeztetett korosztály.

Bogár Noémi, Ada: „Beszélgettünk már otthon a HPV elleni vakcináról a szüleimmel, és biológiaórán is említést tettünk már róla. Ott, az órán elgondolkoztam, hogy lehet, hogy hasznos lenne felvenni, mert megelőzi pl. a méhnyálkahártya-gyulladást is, és egyéb fertőzéseket.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Bogár Kalmár Zsuzsanna édesanyaként rendkívül örvendetesnek tartja, hogy a 9 és 19 év közötti fiataloknak ingyenesen vehetik fel a HPV elleni védőoltást.

„Ez egy nagyon jó dolog, ritka jó dolog, mert hát a vakcináért azelőtt fizetni kellett, sőt még elég jó busás árat is elkértek érte. Ezért szerintem a mi generációnkból kevesen vettük fel, sőt nagyon kevesen.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Lazić Erika pedagógusként és édesanyaként is egyaránt örvendetesnek tartja, hogy bevonva a felnőtteket, a fiatalok körében már nem számít tabutémának a nemi betegségek elleni védelem fontossága.

„Fontos, hogy tudjanak a megbetegedésekről. Ezért tartom fontosnak, hogy ne a közösségi médiából hallják először, hanem szakemberektől, gyerekgyógyászoktól. Akár az iskolában is, mert ha a közösségi médiában hallják, ott akkor véleményeket alkotnak, és nem biztos, hogy éppen pozitív.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A mostani korszerű vakcina, jelenleg kilenc HPV típusú vírus ellen véd, míg a régebben használatos védőoltás, amelyet maguk a páciensek szereztek be, mindössze a vírus három altípusa ellen nyújtottak védelmet.

Dr. Balog András, nőgyógyász, az Adai Egészségház igazgatója: „A humán papillomavírusnak van több mint száz alfaja, ebben vannak azok, amelyek erősen onkogének, tehát rákot okozóak, és vannak, amik enyhébben. Leggyakoribb az a 16-os és a 18-as típus. Ez az új vakcina már 9 ilyen altípus ellen véd, nagyon korszerű, tökéletes, és mondhatnám, hogy 100 százalékosan véd.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A HPV tulajdonképpen fertőzőbetegségeket okoz, amelyeket a nők és férfiak egyaránt elkaphatnak, sőt legtöbbször nemi érintkezés által tudattalanul egymást fertőzik meg. Ennek megelőzése érdekében ajánlatos kérni a védőoltást. A 18 év alatti korosztály mindezt szülői beleegyezéssel teheti meg.

Dr. Balda Margaréta, gyermekgyógyász, Adai Egészségház: „A vakcinát felvehetik a kilenc éven felüli gyermekek, 9-19 éves korig. Azzal, hogy 9-14 éves korig a gyermekek kettő adag vakcinát kapnak, 15-19 éves kor között pedig három adag vakcinát. Az első adag vakcina beadatása után 6 hónapra rá kapják a második adag vakcinát.”

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a megelőző szűrővizsgálatok a vakcina mellett is elengedhetetlenek.

HPV
Ada

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.