Ugrás a tartalomra
covid19.rs

Csökkenő koronaszámok, még egy ideig ki kell tartanunk

2021.04.25
15:53
2021.04.25
20:07
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdaság Ma, IZJZV
Kétezer alatt van az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, de lényegesen kevesebb tesztet is végeztek el a szakemberek.

Az elmúlt 24 órában a 8956 tesztből 1695 lett pozitív. Elhunyt 31 páciens, ezzel a halottak száma 6227-re emelkedett a járvány tavaly márciusi kezdete óta. A szerbiai kórházakban 5601 személyt kezelnek, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen. 

Pannon RTV/Raffai Csaba

A csökkenő koronaszámok az oltással magyarázhatók - jelentette ki dr. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a Szerbiai RTV-nek. Reménykedésre adnak okot az adatok, hogy a járványhelyzet a jó irányba halad, ugyanakkor azt mondta, az érvényes intézkedéseket be kell tartani, még nem engedhetjük el magunkat. Szerinte még 2-3 hónapig türelmesnek kell lennünk és kitartanunk. A vakcinációnak folytatódnia kell - hangsúlyozta Đerlek.

Mirsad Đerlek, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Két-három nap múlva, a jövő hét közepére Szerbia eléri és meghaladja a 2 milliót az első dózissal beoltott felnőtt emberek tekintetében. Ez kiváló siker az országunknak, és ekkor már körülbelül 1 millió 400 ezer újraoltott személy lesz, ha ebben a tempóban folytatjuk. Célunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben felgyorsítsuk az immunizációt.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A járványügyi intézkedések teljes eltörlése akkor lehetséges, ha Szerbiában is annyi embert oltanak be, mint Izraelben, Nagy-Britanniában és más olyan országokban, ahol magas szintű nyájimmunitást értek el - jelentette ki Branislav Tiodorović. A köztársasági válságstáb tagja elmondta, az előírások betartása és a vakcináció iránti érdeklődés eredményeként kerülhet sor a fokozatos lazításra. Hozzátette, olyan városokban, ahol alacsony az érdeklődés a védőoltás felvétele iránt, ott egyhamar nem lesznek enyhítések. Az epidemiológus szerint a tömeges oltás hozzájárulhat ahhoz, hogy ezer alá csökkenjen a napi fertőzöttek száma. A cél, hogy nyárig ez a szám száz alatt legyen - mondta Tiodorović.

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bg

A szerbiai korlátozó intézkedések hozzák az elvárt eredményeket, ugyanakkor az egyetlen kiút a járványból az oltás felvétele - ezt mondta dr. Predrag Kon járványügyi szakember egy tévéinterjúban. A vakcinafelvétel mértéke egyenesen hat a vírus terjedésére. A szerb fővárosban például már 42 százaléknyian felvették legalább az egyik adag koronavírus elleni oltást. Arról is beszélt, hogy nagyon sok a felelőtlen ember az országban. Arra utalt, hogy bármerre ment Belgrádban, azt tapasztalta, hogy senki nem tartja be az óvintézkedéseket a kávézókban, éttermekben. Leszögezte, a vendéglátóipari létesítmények teraszain kötelező a maszk hordása, kivéve étel és ital fogyasztásakor.

Pannon RTV

Enyhe csökkenés tapasztalható a Vajdaságban regisztrált napi betegszám kapcsán - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Jelentésükben azt írják, 489 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy nap alatt. A legtöbb fertőzött a 30 és 50 év közötti munkaképes korosztályból kerül ki. A tájékoztatás szerint az aktív betegek száma a tartományban jelenleg csaknem 13 ezer, a legrosszabb a járványhelyzet Újvidéken, Pancsován és Nagybecskereken, ezeken a helyeken ezernél is több azok száma, akik jelenleg is betegek.

Mirsad Đerlek
járvány
koronavírus
oltás

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.