Ugrás a tartalomra

Digitális kompetenciák nélkül nincs korszerű oktatás

2023.03.03
14:09
2023.03.03
17:32
Forrás
Pannon RTV
Az új digitális technológiák alkalmazásáról tartottak kétnapos képzést vajdasági pedagógusoknak Óbecsén. Az alkotópedagógia módszertanát a helyi Petőfi Sándor Általános Iskolában mutatták be a magyarországi szakemberek.

A képzést az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte.

Az oktatás során használható digitális eszközökkel ismerkedtek meg azok a pedagógusok, akik az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolába látogattak. Vajdaság 14 oktatási intézményéből érkeztek tanítók, tanárok, hogy képezzék magukat.

Kiss Tamás óbecsei történelemtanár már hónapokkal ezelőtt átesett a képzésen. „Én eddig a lézervágó eszközt használtam a nyolcadikosaimmal, a második világháború anyagát próbáltuk elmélyíteni, a gyerekek szabadon kiválaszthattak egy járművet, amit használtak a második világháborúban, ezt megtervezték a programban, és rágravírozták azokat a fogalmakat, amiről tanultunk, tehát pl. demokrácia, propaganda, diktatúra stb.”

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett képzésen a magyarországi Maker’s Red Box cég szakértői mutatták be azokat a lehetőségeket, amelyeket az új digitális technológiák nyújtanak az oktatásban.

Buda Barna, tananyagfejlesztő, Maker’s Red Box, Magyarország: „A tananyagunk nagyon fontosnak tartja azt, hogy a pedagógusok is egy kicsit változzanak, hiszen a körülöttünk lévő világ is állandóan változik. Egy kicsit a tanároknak is egy új szerepbe kell helyezkedni, ahol nem a katedrán állnak és megmondják, hogy mit kell csinálni, hiszen annyira bővült az információ, ami körbevesz minket, hogy azt talán lehetetlen egy tanárnak mindet magába foglalnia, ezért nekik is haladniuk kell, és meg kell ismerniük, hogyan lehet ezeket a digitális technológiákat bevonni az oktatásba.”

A magyarországi High-Tech Suli program pályázatán több vajdasági iskola is részt vett. A legjobb munkát az óbecsei Petőfi iskola nyújtotta be, így jutott egy korszerű digitális tanteremhez még tavaly novemberben.

Potrebić Tőzsér Gabriella, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Tizenöt programozható legórobot van, 15 diáklaptop, okostábla, lézervágó, 3D nyomtató, és olyan dolgok, amelyek felé csak kacsingatunk. Kikötés volt a pályázatban, hogy ne csak informatikusok és informatikaórán használják ezt a tantermet, így tegnap és ma elkezdődött vajdasági szinten az a képzés, ahol a magyarországi szakemberek beavatják a szaktanárokat abban, hogyan tudják az informatikai eszközöket alkalmazni minden órán.”

A tartomány az idén is több mint 420 millió dinárral támogatja az oktatást Vajdaságban.

Pál Viktor, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi altitkár: „Ebből ki van már írva, ha jól tudom, öt pályázat. Március 29-én lesz kiírva a felszerelésre a pályázat, ami további 45 millió dinár lesz, itt tudnak az iskolák akár digitális eszközökre pályázni.”

Az oktatási titkárság az idén a tanárok továbbképzését, digitális kompetenciájuk fejlesztését is támogatja.

digitális
oktatás
pedagógus
képzés
Óbecse
Petőfi Sándor Általános Iskola
Potrebić Tőzsér Gabriella
Pál Viktor
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.