Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Disznótort tartottak Makkhetesen

2022.02.26
10:41
2022.02.26
17:26
Forrás
Pannon RTV
Hurka, kolbász, töpörtyű. Első alkalommal tartottak disznótoros napot a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is megismerhessék ezt a régen közkedvelt szokást.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Már a kora reggeli órákban elkezdődött a disznótor. A Makkhetes helyi közösség udvarán több baráti társaság csatlakozott az eseményhez, töpörtyűt sütöttek, és saját recept alapján készítették a kolbászt is.

Szűcs Soma: „Most reggelit csinálunk, per pillanat. Tehát sütünk szalonnát, meg húst, hogy milyen húst, azt pontosan nem tudom, aztán pedig kolbászt töltünk és persze előtte be fogjuk ízesíteni tetszés szerint.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A szervezők bíznak abban, hogy a jótékonysági esemény révén a fiatalok jobban megismerhetik ezt a régi szokást.

Kovács Ferenc, a  Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesületének elnöke: „Jótékonysági céllal szerveztük meg. Értékesítés nincs. Egy jótékonysági doboz van, ahol az emberek bele tudják dobni, amivel hozzájárulnak a nehéz sorsú családok támogatásához. Ezt a támogatást a húsvéti csomagban szeretnénk eljuttatni nekik.”

Az érdeklődők megkóstolhatták a frissen sült kolbászt, a hurkát és a töpörtyűt is. Fremond Árpád szerint nagyon fontosak a hasonló rendezvények. A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke hozzátette, közösségteremtő ereje is van a közös disznótorozásnak.

„Sajnos egyre kevesebb család van, ahol még így összejárnak és ilyen hagyományos disznótorokat tartanak. Gyakorlatilag ez a folyamat kihalófélben van, ezért tartom fontosnak azt, hogy egyre több helyi közösség területén, vagy gazdakör területén vagy szervezésében tartanak egy ilyen napot, mert mégis az új generáció gyakorlatilag valahol meg kell, hogy ismerje ezeket a régi hagyományokat.”

A disznótoros napot a helyiek a jövőben is szeretnék megtartani, annak érdekében, hogy ne merüljön feledésbe ez a szokás.

Makkhetes
disznótor
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Fremond Árpád

Most

20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű