Ugrás a tartalomra
Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Đurđevdant ünnepli a szerb ortodox egyház

2021.05.06
07:47
2021.05.06
07:53
Forrás
Pannon RTV
Szent György az ortodox egyház egyik legfontosabb szentje, aki hitéért vállalt mártírhalált. Ikonokon általában lóháton ábrázolják, amint éppen megöl egy sárkányt.

Szent György számos szerb család védőszentje. A hagyományok szerint az ortodox hívek ezen a napon otthonukat virágokkal és zöld ágakkal díszítik a tavasz tiszteletére. Az ünnepi liturgián megszentelik a Szent György tiszteletére sütött kalácsot és bort, amelyet az ünnepi ebéden fogyasztanak el.

Az ünnep a tavasz kezdetének köszöntéséhez is kapcsolódik, amelyet a Julianus-naptár szerint április 23-án, a Gergely-naptár szerint pedig május 6-án tartanak.

Đurđevdan
Szent György
ortodox egyház
ünnep

Most

15:59

Szenttamás község napja

Koszorúzással és oklevelek kiosztásával emlékeztek meg Szenttamás község napjáról. 77 évvel ezelőtt, ezen a napon vették át a hatalmat a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a szovjet Vörös Hadsereg egységei a település felett.
14:08, Frissítve: 14:14

Pásztor István: Elfeledett mozgások válnak újra reálissá

Olyan mozgások válnak újra reálissá, a mindennapunk részévé, amelyeket már elfelejtettünk - mondta Közügyek című műsorunk felvételén Pásztor István a tegnap megindított Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálataival kapcsolatban.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.

Vučić: szerb és magyar, barát és testvér

A VMSZ elnökével közös képet jelentetett meg az Instagramon a szerb köztársasági elnök. A Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatainak alapkőletételét követően