Ugrás a tartalomra

Egymás mellett sorakoznak az illegális szálláshelyek

2023.09.24
13:04
2023.09.24
16:18
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is aktív a balkáni útvonal, folyamatosan érkeznek az újabb migránscsoportok Szabadkára és környékére.

A migránsok egy része magánszállásokon és panziókban száll meg, de a határ menti erdőkben és a migránstáborokban is sokan vannak. Taxisok fuvarozzák őket, akik élelemmel és más szükséges holmival is ellátják az illegális bevándorlókat.

Szabadka belvárosában és az ócskapiac környékén is egyre több az illegális migránsszállás, illetve vannak olyan szállásadók is, akik gyakorlatilag legálisan adnak ki szobákat a bevándorlóknak, akik török útlevéllel érkeznek. A legtöbben azonban mégsem rendelkeznek semmilyen úti okmánnyal, így gyakorlatilag őket bújtatják a szállásadók. Az ócskapiac környékén szinte egymás mellett sorakoznak az illegális szálláshelyek. Vasárnap reggel éppen háborítatlanul a reggelijét fogyasztotta el egy nagyobb migránscsoport.

A szállásért egy éjszakára 10-20 eurót fizetnek a migránsok a panziókban. Akiknek van török útlevelük, azoknak olcsóbb a szállás, akinek nincsenek papírjai, azok többet fizetnek. Az egyik panzió előtt arabul beszélő migránsokra lettünk figyelmesek, ők azt mondták, török turisták. A szabadkai ócskapiac környékén élők azt mondták, az utóbbi hetekben egyre nagyobb számban érkeznek a szálláshelyekre a migránsok. A gyerekeket nem merik egyedül az utcára engedni.

Marija Crnković:
„ Itt mindenki megy a gyerekért. Akit ott tudok, vezeti meg vezeti haza is. Nincs most, hogy a gyerek megy egyedül az utcán.
- A migránsok miatt?
- Nem kérdezem, de biztos. Biztos.”

A lakosok szerint Szabadka legszűkebb központjában az egyik kínai áruház tulajdonosai állítólag annak emeleti részén egy nagy panziót alakítottak ki. Szabadka belvárosában otthonosan mozognak az illegális bevándorlók, de már a vasúti sínek mentén és a mezőkön, illetve a befogadóközpont környéki bozótosokban is letanyáznak. Hűvösebbre fordult az idő, több helyen már tüzet raktak. A migránsok többsége csak arabul és törökül beszél, néhányan törik csak az angolt. Az egyik csoport öt napja érkezett Szerbiába.

„Szíriai vagyok, és Németországba megyek. A barátaim pedig Belgiumba tartanak.”

Azt mondta, mindnyájuknak elfogyott a pénze, így egyelőre nem tudják felvenni a kapcsolatot az embercsempészekkel, önállóan próbálkoznak majd az illegális határátlépéssel.

Óriási jövedelmet valósítanak meg a taxisok. Amint kamerán kívül elmondták, amikor a migránsokat elszállítják a dél-szerbiai preševói befogadóközpontba, onnan nagyjából öt-hatszáz euróért szállítják őket vissza Szabadkára. Belgrádból 200-300 euró a fuvar a szabadkai befogadóközpontig vagy a Szabadka környéki erdőkig. Ugyanakkor, ha például Zomborból hozza a taxi a migránsokat, mondjuk egy négyfős csoportot, akkor 100-200 euró a fuvardíj. Helyben, Szabadkán, a befogadóközponttól az erdősávig, vagy pedig, ha elmennek a migránsok bevásárolni, akkor a befogadóközpontból vagy az erdőből elviszi őket a taxi a bevásárlóközpontig, ott megvárja majd visszaviszi őket, az ilyen fuvarok nagyjából 50 euróba kerülnek.

A makkhetesi erdő alatt lakók azt állítják, az illegális migránstáborokban tartózkodókat is a taxisok látják el élelemmel.

Dobó Tibor:
„ Nem itt, a főúton jönnek, hanem itt, a mellékutakon, és akkor úgy.
- Ki viszi be nekik a táborokba az ennivalót és a vizet, ami kell nekik?
- Azt nem tudom, látom, hogy a taxisok, de most a taxisok emerre mennek, a naftás úton.
- Tehát kikerülik a főutat, és akkor?
- Persze.
- Tehát ők látják el a migránsokat ennivalóval és vízzel?
- Több mint valószínű, mert most erre mifelénk nem mennek, mert ott rengetegen mentek, mikor még a rendőrök nem szedték őket össze.”


A lövöldözések pedig továbbra is szinte mindennaposak a Szabadka környéki erdőkben, állítják a közelben élők.

balkáni útvonal
migráns
migránsszállás
ócskapiac
lövöldözés

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.