Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Éjféli liturgiát tartottak a belgrádi Szent Száva-templomban

2019.01.07
10:07
2019.11.27
11:42
Forrás
Blic, Pannon RTV
Több ezer hívő ünnepelte az ortodox karácsonyt a belgrádi Szent Száva-templomban. Az éjféli liturgia alatt a hívők a templomban és az előtte lévő téren is álltak.
Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

A legörömtelibb keresztény ünnepre nagyon sok fiatal és család is érkezett. Az éjféli liturgiát Stefan püspök, Irinej pátriárka vikáriusa szolgálta.

Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

2002 óta hagyományosan a Szent Száva-templomban, Szerbia és a Balkán legnagyobb templomában szolgálják az éjféli liturgiát.

A szerb hagyományok közé tartozik a badnjak égetése, a tölgyfaágakat a szerb fővárosi templom előtt is égették tegnap este. Jellegzetes még a szerb pravoszlávságra, hogy a nyugati országokkal és Oroszországgal ellentétben, nem díszítenek fenyőfát.

Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

A liturgia első része az Istennel való párbeszédbe vezet be.
Az éjféli liturgiában közreműködött a Mokranjac kórus is.

Pál apostol levelének felolvasása után az evangélium Jézus születésére vonatkozó részét olvasták fel a hívőknek: „Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.” (Mt 2,1-12)

Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Az oltár mögött kezdődik a bor és a kenyér előkészítése. Ezek Jézus Krisztus testét jelképezik. Ezek megszentelése és előkészítése az oltár mögött zajlik. Ezt a hívők nem láthatják.

A Hiszekegy elmondásával a hívők is felkészülnek az áldozásra. A kenyeret és a bort a liturgia második részében hordják ki. A Miatyánk után pedig a hívők is az áldozat elé járulhatnak, amelyet közöttük is kiosztanak. A kenyér és a bor a Krisztussal való egyesülést jelképezi.

Belgrád
Szent Száva-templom
éjféli liturgia
karácsony

Most

11:14

Továbbra is terjed a koronavírus

Magyarországon az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett.
08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.