Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Éjféli liturgiát tartottak a belgrádi Szent Száva-templomban

2019.01.07
10:07
2019.11.27
11:42
Forrás
Blic, Pannon RTV
Több ezer hívő ünnepelte az ortodox karácsonyt a belgrádi Szent Száva-templomban. Az éjféli liturgia alatt a hívők a templomban és az előtte lévő téren is álltak.
Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

A legörömtelibb keresztény ünnepre nagyon sok fiatal és család is érkezett. Az éjféli liturgiát Stefan püspök, Irinej pátriárka vikáriusa szolgálta.

Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

2002 óta hagyományosan a Szent Száva-templomban, Szerbia és a Balkán legnagyobb templomában szolgálják az éjféli liturgiát.

A szerb hagyományok közé tartozik a badnjak égetése, a tölgyfaágakat a szerb fővárosi templom előtt is égették tegnap este. Jellegzetes még a szerb pravoszlávságra, hogy a nyugati országokkal és Oroszországgal ellentétben, nem díszítenek fenyőfát.

Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

A liturgia első része az Istennel való párbeszédbe vezet be.
Az éjféli liturgiában közreműködött a Mokranjac kórus is.

Pál apostol levelének felolvasása után az evangélium Jézus születésére vonatkozó részét olvasták fel a hívőknek: „Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.” (Mt 2,1-12)

Tanjug/Sava Radovanovic

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Az oltár mögött kezdődik a bor és a kenyér előkészítése. Ezek Jézus Krisztus testét jelképezik. Ezek megszentelése és előkészítése az oltár mögött zajlik. Ezt a hívők nem láthatják.

A Hiszekegy elmondásával a hívők is felkészülnek az áldozásra. A kenyeret és a bort a liturgia második részében hordják ki. A Miatyánk után pedig a hívők is az áldozat elé járulhatnak, amelyet közöttük is kiosztanak. A kenyér és a bor a Krisztussal való egyesülést jelképezi.

Belgrád
Szent Száva-templom
éjféli liturgia
karácsony

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.