Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Elkél a maszk Belgrádban - nem csak a koronavírustól véd

2022.11.23
19:41
2022.11.23
20:57
Forrás
Pannon RTV
Szakértők szerint a dohányzás és a genetikai hajlam után a légszennyezettség a tüdőrák leggyakoribb oka. Szerbiában évente mintegy 6500 ember betegszik meg ebben a betegségben, több mint 4600-an meg is halnak.
Pannon RTV/Idei Sándor

A belgrádi Közegészségügyi Intézet levegőminőséggel foglalkozó egységétől a napokban olyan hírek érkeztek, hogy a levegő minősége elfogadható a városban. A minőséget kimutató applikációk ugyanakkor időnként mást mutatnak, egyes mérésekkel foglalkozó cégek pedig visszatérően a legszennyezettebb városok közé helyezik Belgrádot a listáikon.

Pannon RTV/Idei Sándor

A szerb fővárost csak a pakisztáni Lahore és az indiai Újdelhi előzte meg ezen a listán. Azóta más listákon már az első helyen is szerepelt. Egyes szakértők szerint a légszennyezettséget komolyan kell venni, Belgrád pedig olyannyira szennyezett, hogy már az egészségre is veszélyes, ezért az ott élőknek időnként azt tanácsolják, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el az otthonaikat. Az ott élő polgárok közül sokan arra panaszkodnak: érzékelik, hogy nem tiszta a levegő, amit belélegeznek.
 

Ugyanakkor vannak, akik úgy vélik, ezzel a témával sok esetben csak hergelni akarják az embereket. Szerintük a levegő minőségének javítása érdekében a tudomány által nyújtott megoldásokra kellene hagyatkozni. Belgrádban a legégetőbb problémát a fűtés okozza. Sokak szerint erre kellene mielőbb hatékony megoldásokat találni.

Belgrád
légszennyezés

Most

15:18, Frissítve: 16:32

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.

Népszerű