Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Elkél a maszk Belgrádban - nem csak a koronavírustól véd

2022.11.23
19:41
2022.11.23
20:57
Forrás
Pannon RTV
Szakértők szerint a dohányzás és a genetikai hajlam után a légszennyezettség a tüdőrák leggyakoribb oka. Szerbiában évente mintegy 6500 ember betegszik meg ebben a betegségben, több mint 4600-an meg is halnak.

A belgrádi Közegészségügyi Intézet levegőminőséggel foglalkozó egységétől a napokban olyan hírek érkeztek, hogy a levegő minősége elfogadható a városban. A minőséget kimutató applikációk ugyanakkor időnként mást mutatnak, egyes mérésekkel foglalkozó cégek pedig visszatérően a legszennyezettebb városok közé helyezik Belgrádot a listáikon.

A szerb fővárost csak a pakisztáni Lahore és az indiai Újdelhi előzte meg ezen a listán. Azóta más listákon már az első helyen is szerepelt. Egyes szakértők szerint a légszennyezettséget komolyan kell venni, Belgrád pedig olyannyira szennyezett, hogy már az egészségre is veszélyes, ezért az ott élőknek időnként azt tanácsolják, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el az otthonaikat. Az ott élő polgárok közül sokan arra panaszkodnak: érzékelik, hogy nem tiszta a levegő, amit belélegeznek.
 

Ugyanakkor vannak, akik úgy vélik, ezzel a témával sok esetben csak hergelni akarják az embereket. Szerintük a levegő minőségének javítása érdekében a tudomány által nyújtott megoldásokra kellene hagyatkozni. Belgrádban a legégetőbb problémát a fűtés okozza. Sokak szerint erre kellene mielőbb hatékony megoldásokat találni.

Belgrád
légszennyezés

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.