Ugrás a tartalomra

Engesztelő szentmiseáldozatot mutattak be Miocs József emlékére

2023.05.26
19:53
2023.05.26
19:58
Forrás
Pannon RTV
Az eseményre Vajdaság több településéről érkeztek hívek és az egyház képviselői.

Engesztelő szentmiseáldozatot mutattak be az elhunyt Miocs József címzetes apát, pápai prelátus, valamint a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium rektor-igazgatójának emlékére. A misét Fazekas Ferenc szabadkai egyházmegyei kormányzó celebrálta a Szent Teréz-székesegyházban.

Miocs József szerdán, életének 82. évében hunyt el. Emlékére szentmisét celebráltak Szabadkán. Az eseményre Vajdaság több településéről érkeztek hívek és az egyház képviselői.

Miocs József Zágrábban tanult filozófiai és teológiát, majd a zágrábi Zeneművészeti Főiskola egyházzenei szakán is szerzett oklevelet. Pappá 1968-ban szentelték. 1975-től a szabadkai Paulinum rendes tanára, majd 1981-től az intézmény igazgatója volt. Fazekas Ferenc, egyházmegyei kormányzó: „Különösképpen buzgólkodott a Paulinum középiskolánk javára. Sok mindent kellett neki kiharcolnia. Ezért köszönettel vagyunk iránta és ezt a szentmisét is érte mutatjuk be. Tiszteletből, hálából és kívánom, hogy adja meg neki az Úr az örök boldogságot és az örök üdvösséget. Pihenje ki a mi világunk fáradalmait és az Úr jutalmazza meg minden jó tettét az örök élettel.”

Miocs Józsefet életpályája során több elismerésben is részesítették. 2008-ban például Szabadka Város díszpolgára lett. 2022-ben pedig Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült a vajdasági magyarság megmaradását 50 éven át segítő, oktatói, nevelői és lelkipásztori szolgálata elismeréseként. Fazekas Ferenc, egyházmegyei kormányzó: „Tegező viszonyba voltunk, habár ő idősebb volt nálam. Mindig tisztelettel volt irántam és bátorított. Vele megtudtunk sok mindent beszélni. Ez nagyon fontos volt a papi közösségben is, hogy a papok megértsék egymást és hogy közösen tudjanak munkálkodni Iten szőlőjében.”

Miocs Józsefet holnap helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Kúlán. Gyászmiséje 11 órakor kezdődik a kúlai Szent György-templomban.

Miocs József
Fazekas Ferenc
szentmise

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.