Ugrás a tartalomra
Pixabay/padrinan

Évente 680 ezer áldozatot követel az emlőrák – Mik a tünetek?

2021.03.19
12:48
2021.03.19
17:00
Forrás
Pannon RTV
Holnap lesz a mellrák elleni küzdelem napja Szerbiában. A nőknél a négy leggyakoribb rosszindulatú daganat egyike az emlőrák, a világon és Szerbiában is ebből diagnosztizálnak legtöbbet.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente 2,2 millió nőnél alakul ki és több mint 680 ezren halnak bele. Szerbiában 2018-ban 4561 nőnél állapítottak meg mellrákot és 1691-en haltak bele.

Az elhalálozások magas számához nagyban hozzájárul a betegség kései felfedezése is - mondta dr. Dragica Štrbac Čizmarević. A Szabadkai Közkórház onkológiai osztályának vezetője hozzátette, fontos, hogy a nők rendszeresen részt vegyenek az emlőrák-szűréseken.

„A tünetek többnyire az önvizsgálat során jelentkeznek. Leggyakrabban a mell felső és külső részén, gyakrabban a bal mellben, de a mell bármelyik részén előfordulhatnak. Kemény, fájdalommentes csomó vehető észre, a bőr kidudorodása vagy bemélyedése, narancshéjszerű bőr a gátolt nyirokkeringés miatt, véres mellbimbóváladék, krónikus ekcéma, duzzadt mellek, duzzadt nyirokcsomók a nyak és a hónalj ugyanazon oldalán. Ezek a mellrák leggyakoribb tünetei.”

emlőrák
mellrák
daganat
világnap
Szerbia

Most

21:47, Frissítve: 21:54

Franciaországban több tízezren tüntettek

Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Olcsóbb lett a műtrágya

Ennek oka az illetékesek szerint az, hogy csökkent a vásárlóerő. Van elegendő műtrágya az országban.