Ugrás a tartalomra
védőnő, Zenta, újszülött
Pannon RTV

Évről évre kevesebb baba születik Zentán

2017-10-04
19:34
Forrás
Pannon RTV
Zenta községben idén 170 újszülött látta meg a napvilágot.

Zenta községben is évről évre kevesebb újszülött látja meg a napvilágot - tudtuk meg a Tisza-parti város Egészségházában. A kisbabák azonban jó kezekben vannak, hiszen biztonságukért három védőnő is felel a község területén.     

Forgatásunkkor a zentai Erős családnál járt a védőnő. A kismamát és babáját most először látogatta meg a szakember otthonukban, hiszen a mindössze hatnapos Flóra és édesanyja kedden ment haza a kórházból. Mira Mujidža, védőnő: „Ellenőrizni fogjuk az anyatejet, az anya mellbimbóját. Szoptatási tanácsokkal látjuk el, ezzel is megelőzve az esetleges mellgyulladást. Ellenőrizzük a testsúlyt. A testsúlyból megállapítható, hogy a baba szépen fejlődik, amit várunk is.”

Flóra édesanyja szerint a zentai védőnőszolgálat munkatársai minden kérdésben segítik a szülőket. Ez számára is fontos, hiszen férjével most először vállaltak kisbabát. Erős Kincses Krisztina: „Megmutatta, hogyan kell rendezni a köldökcsonkot. A pelenkázást illetően is tud segíteni. A későbbiekben körmöt vágni, hiszen a babáknál ez nagyon fontos és érzékeny terület. Igazából bármilyen problémával lehet hozzájuk fordulni, nem szoktak problémát csinálni az érdeklődésből és nem utasítanak vissza, ha tanácsra és segítségre van szükség a babával kapcsolatban.”

A védőnők nemcsak Zentán, hanem a községhez tartozó falvakban is meglátogatják a babákat. A tanácsadás azonban már a szülés előtt, illetve közvetlen utána megkezdődik - mesélte dr. Muškinja Montányi Gabriella gyermekgyógyász. „A védőnő a kórházban szokott megismerkedni a kismamával és az újszülöttel. Felveszi az adatokat és onnan kezdve elkezdi látogatni a csecsemőt. Azt is tudni kell, hogy a védőnőnek már a terhességgondozással is foglalkoznia kell.”

Zenta községben idén 170 újszülött látta meg a napvilágot. A kórház adatai szerint ez a szám az év végéig nem éri majd el a 200-at. Ez pedig azt jelenti, hogy folytatódik a negatív mutató, hiszen évről évre kevesebb baba születik.

Zenta
védőnő
újszülött

Most

Népszerű