Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Fametszést és az elkorhadt fák eltávolítását végzik Palicson

2021.11.29
15:12
2021.11.29
16:28
Forrás
Pannon RTV
Karbantartási munkálatok veszik kezdetét Palicson. Fametszést és az elkorhadt fák eltávolítását végzik a tóparti nagy park területén az elkövetkező hetekben a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai. Ez a része a közvállalat éves munkálatainak.

A korhadt fákat és lemetszett ágakat később újrahasznosítják és komposztálják, valamint a kivágott fák helyére újakat ültetnek.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ahhoz, hogy egy park állapota hosszan élvezhető és hosszútávon fenntartható legyen, nagyon fontos, hogy szakszerűen legyen karbantartva, ezért fontos a fák metszése és az elkorhadt fák eltávolítása a park területén - emelte ki Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

„Az év folyamán a szakmunkatársak folyamatosan figyelemmel kísérték a fák állapotát a parkban, és nagyon igyekezni fogunk, hogy csak a teljesen száraz fákat vegyük ki, azok kerüljenek eltávolításra, és nyilván a metszés folyamán, ha valahol probléma jelentkezik, tehát kiderül, hogy egy fa korhadt, akkor azt a szakma szempontjai alapján ki kell venni, hogy nehogy a látogatókban kárt tegyen.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az eltávolított fákat és gallyakat a virágágyások kialakításához használják fel a közvállalat munkatársai, a kivágott fák helyére pedig újakat ültetnek, a korábbi évekhez hasonlóan.

Góli Csilla, Szabadka kommunális ügyekkel és fejlesztéssel megbízott tanácstagja: „Szeretnénk a park gondozását magasabb szintre emelni. Tervezünk pályázatokkal jelentkezni különböző programokra, hogy korszerűsítsük a parkot. Ez a park először 1842-ben lett kialakítva mint angolpark, majd 1911-ben barokk stílusú parkká fejlődött. Vannak korszerű módszerek, korszerű hozzáállás és ezt szeretnénk beintegrálni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A parkrendezés keretében történő fametszés a Tartományi Természetvédelmi Intézet közreműködésével zajlik. Bizonyos fafajták elkorhadását és kiszáradását a talajvíz okozza.

Tanja Jotanović, a Palics-Ludas Közvállalat szakmunkatársa: „Hasonló példával találkoztunk a Tó utcában, ahol a veszélyes fákat kivágtuk és a helyükre újakat ültettünk. Most van egy növekedésben lévő, egészséges fasorunk.”

A munkálatok december folyamán fejeződnek be, a közvállalat munkatársai a lakosság megértését és türelmét kéri a fametszés ideje alatt.

Palics
fametszés
park
Dobó Márta
Góli Csilla
Tanja Jotanović
Palics-Ludas Közvállalat

Most

16:40, Frissítve: 17:51

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 18:55

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Augusztus 13-án, szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.

Népszerű