Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Fametszést és az elkorhadt fák eltávolítását végzik Palicson

2021.11.29
15:12
2021.11.29
16:28
Forrás
Pannon RTV
Karbantartási munkálatok veszik kezdetét Palicson. Fametszést és az elkorhadt fák eltávolítását végzik a tóparti nagy park területén az elkövetkező hetekben a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai. Ez a része a közvállalat éves munkálatainak.

A korhadt fákat és lemetszett ágakat később újrahasznosítják és komposztálják, valamint a kivágott fák helyére újakat ültetnek.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ahhoz, hogy egy park állapota hosszan élvezhető és hosszútávon fenntartható legyen, nagyon fontos, hogy szakszerűen legyen karbantartva, ezért fontos a fák metszése és az elkorhadt fák eltávolítása a park területén - emelte ki Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

„Az év folyamán a szakmunkatársak folyamatosan figyelemmel kísérték a fák állapotát a parkban, és nagyon igyekezni fogunk, hogy csak a teljesen száraz fákat vegyük ki, azok kerüljenek eltávolításra, és nyilván a metszés folyamán, ha valahol probléma jelentkezik, tehát kiderül, hogy egy fa korhadt, akkor azt a szakma szempontjai alapján ki kell venni, hogy nehogy a látogatókban kárt tegyen.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az eltávolított fákat és gallyakat a virágágyások kialakításához használják fel a közvállalat munkatársai, a kivágott fák helyére pedig újakat ültetnek, a korábbi évekhez hasonlóan.

Góli Csilla, Szabadka kommunális ügyekkel és fejlesztéssel megbízott tanácstagja: „Szeretnénk a park gondozását magasabb szintre emelni. Tervezünk pályázatokkal jelentkezni különböző programokra, hogy korszerűsítsük a parkot. Ez a park először 1842-ben lett kialakítva mint angolpark, majd 1911-ben barokk stílusú parkká fejlődött. Vannak korszerű módszerek, korszerű hozzáállás és ezt szeretnénk beintegrálni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A parkrendezés keretében történő fametszés a Tartományi Természetvédelmi Intézet közreműködésével zajlik. Bizonyos fafajták elkorhadását és kiszáradását a talajvíz okozza.

Tanja Jotanović, a Palics-Ludas Közvállalat szakmunkatársa: „Hasonló példával találkoztunk a Tó utcában, ahol a veszélyes fákat kivágtuk és a helyükre újakat ültettünk. Most van egy növekedésben lévő, egészséges fasorunk.”

A munkálatok december folyamán fejeződnek be, a közvállalat munkatársai a lakosság megértését és türelmét kéri a fametszés ideje alatt.

Palics
fametszés
park
Dobó Márta
Góli Csilla
Tanja Jotanović
Palics-Ludas Közvállalat

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.