Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Felavatták I. Péter király szobrát Szabadkán

2021.11.30
14:50
2021.11.30
17:33
Forrás
Pannon RTV
A mintegy 10 méter magas alkotás a Jadran épülete előtti téren kapott helyet.

I. Péter király, azaz I. Petar Karađorđević szobrát az uralkodó halálának századik évfordulója alkalmából állították fel Szabadka központjában.

Az egész alakos szobor több mint 4 méter magas, súlya pedig meghaladja az 1 tonnát. Készítője Zoran Ivanović. A szobor talapzata 5 méter 60 centi, így az alkotás csaknem 10 méter magas. A munkálatok 21 és félmillió dinárba kerültek, az összeget pedig a városi költségvetésből fedezték.

A szoboravatón a szabadkai városvezetés mellett megjelentek a katonaság, a rendőrség, a közvállalatok és más intézmények képviselői, valamint az egész országból érkezett ünneplők.

I. Petar Karađorđević 1844-ben született, és 1921-ben halt meg. A Szerb Királyság, majd 1918-tól a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság uralkodója volt - emlékeztetett ünnepi beszédében Stevan Bakić, Szabadka polgármestere.

„Ez egy történelmi és egy nagy nap Szabadka számára. Az a nap, amikor Szerbia legészakibb városa lerója kegyeletét I. Petar Karađorđević király, az ország legszeretettebb uralkodója előtt. Ő 1912-ben nagy erőfeszítéseket tett az ország felszabadítása és egyesítése érdekében, elindulva a történelmi Szerbia déli végeibe. Ennek eredményeképpen 1918-ban mindezt itt északon fejezte be, ahol dicsőséges hadseregét meleg fogadtatásban részesítették.”

A szoboravatón a szerb államfőt a szociális és munkaügyi miniszter képviselte. Darija Kisić Tepavčević kiemelte, fontos, hogy Szerbia egyik legnagyobb uralkodója, halálának századik évfordulóján kapott méltó köztéri szobrot Szabadkán.

„Ezért külön megtiszteltetés számomra, hogy lehetőségem adódott, hogy ma itt, Szabadkán részt vehetek történelmünk egyik legnagyobb alakjának szoboravatóján. Ő volt a győztes király, az egyesítő király, a király, akit a nép szeretett és tisztelt, és a király, aki megmutatta, hogyan kell őrizni és szeretni a hazánkat.”

Szabadka Város Képviselő-testülete még 2020. május 27-én hozta meg azt a döntést, amely szerint három új szobrot kap a település. Ivan Antunović katolikus püspök szobrát a Szent Teréz-székesegyház mellett még az év októberében felállították. Bíró Károly, Szabadka egykori polgármesterének emlékművét pedig a Városháza mellett az idén, a Nemzeti Összetartozás Napján leplezték le - emlékeztetett dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke.

„A szabadkaiság esszenciája az, hogy egymás személyiségeit tiszteletben tartjuk, bármit is gondolunk róluk, illetve bármilyen szerepük is volt a történelemben. Ezenkívül pedig mindegyik szobor a három közül kifejezi azoknak a nemzeteknek a képviselőinek a világnézetét, ízlésvilágát, amelyek kezdeményezésére ezeket a szobrokat felállította a Városi Képviselő-testület.”

Az ünnepi beszédeket követően a szerb ortodox egyházi szokások szerint szentelték fel I. Péter király szobrát, Damaskin mohácsi pravoszláv püspök vezetésével. Az esemény végén a szabadkai Mladost Ifjúsági Művelődési Egyesület fiataljai eltáncolták az uzsicei kólót.

Szabadka
felavatás
átadás
leleplezés
szobor
Péter király szobor

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű