Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Felújítják Jelačić bán péterváradi emlékházát

2021.04.20
14:24
2021.04.20
17:02
Forrás
Pannon RTV
100 ezer eurót biztosít a szerb állam Josip Jelačić bán emlékházának belső felújítására. A Péterváradon található kulturális és történelmi épület külső homlokzatát már helyreállították, de a belső teret is látogathatóvá szeretnék tenni.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ennek okán a Horvát Nemzeti Tanács és Újvidék Város Műemlékvédelmi Intézetének illetékesei megállapodást írtak alá Szabadkán a közbeszerzési eljárás együttes végrehajtásáról.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Josip Jelačić bán szülőháza hosszú évtizedek után került vissza a Szerbiában élő horvát közösség tulajdonába. A szerb állam 600 ezer eurót biztosított a kulturális-történelmi épület egy részének visszaszármaztatására és külső felújítására. 2020. októberében pedig ünnepélyesen át is adták a 250 négyzetméteres épületet – emelte ki Jasna Vojnić a Horvát Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette: „Azt reméljük, hogy ez a ház kapocs lehet a szerb és a horvát nép között, és hogy Pétervárad egy hidat képvisel majd, amely a múltunkat feltérképezi a közös jövőnkre.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A belső tér felújításához, berendezéséhez közbeszerzési megállapodást írt alá Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke és Siniša Jokić, Újvidék Város Műemlékvédelmi Intézetének igazgatója. Az emlékház több célt is szolgál majd.

„Ez a ház a kulturális, civilizációs, oktatási és más jó szándékú találkozók, rendezvény, kerekasztal-beszélgetések, párbeszédek helye kell, hogy legyen. Nem csak a szerb és a horvát nép számára, hanem minden nemzeti közösség számára, akik a területünkön élnek beleértve Szerbiát, Horvátországot és azon túl.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Josip Jelačić bán a horvát nép identitásának szimbolikus alakja. 1801-ben született Péterváradon, egy építészetileg egyedülálló lakóházban, amelyet 1745-ben építettek. Josip Jelačić bánra Horvátországban nemzeti hősként tekintenek.

Pétervárad
Horvát Nemzeti Tanács
Josip Jelačić
emlékház
felújítás

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű