Ugrás a tartalomra

Gašić: Koszovói albán embercsempészektől származnak a migránsoknál lefoglalt fegyverek

2023.11.16
13:40
2023.11.16
16:19
Forrás
Pannon RTV
A szerb belügyminiszter kiemelte, különbséget kell tenni az embercsempészek és az illegális bevándorlók között. A két hete tartó rendőrségi akció eredményeként szinte teljesen eltűntek a migránsok Szabadkáról és környékéről.

Nyugalom van a szabadkai Makkhetes városrészben. A helyiek szerint eltűntek a migránsok a környékről. Mint mondták, a rendőrségi jelenlét sokkal intenzívebb. Ennek ellenére továbbra sem érzik magukat biztonságban

Elek Elvira: „Én nagyon félek mert bármikor be tudnak jönni. Én például úgy lakok, hogy kerítésen keresztül be lehet mászni. Nem mindegy, hogy ide bejöttek, ellepték egész Vajdaságot. Látom, hogy dolgoznak a rendőrök rajta, de állandóan valami újabbak jönnek.”

A helyi lakosok azt mondták, hogy az elmúlt két hétben nem voltak migránsok a térségben, azonban attól tartanak, hogy hamarosan ismét visszatérnek. Korábban mindennaposak voltak a lövöldözések a település környéki erdőkben.

Palatinus Rozália: „Még jó idő volt addig nyitva volt az ablak, addig minden éjszaka lehetett hallani őket. Sajnos ez a helyzet. Nekem is vannak unokáim, az ember félti őket. Nem mernek kimenni az utcára, amikor besötétedik.”

A helyi juhászok arról panaszkodtak, hogy a rendőrségi akció előtt nem tudták a jószágaikat a közeli erdő felé terelni, mert féltek a migránsoktól. Nem egyszer birkát is loptak tőlük az illegális bevándorlók.

Ispánovity József: „Két hete mióta a rendőrök itt dolgoztak és ment a helikopter is, azóta senkit sem lehet látni. Egyáltalán nincsenek migránsok. Most nyugodt a helyzet.
- Korábban mi volt a tapasztalata?
- Korábban? Nem lehetett mozogni. Arra feljebb nem tudtunk bemenni mert lopták a birkákat, mindenkire fegyvert fogtak aki arra ment.”

A szerb belügyminiszter szerint a migránsoknál lefoglalt fegyverek a koszovói albán maffiától származnak. Bratislav Gašić hangsúlyozta a belügyminisztériumnak mindent meg kell tennie, hogy felszámolják az embercsempészek hálózatát. „Ezek nem migránsok, hanem szervezett bűnözői csoportok, ellenük folytatjuk a harcot. Tehát szét kell választani kik a migránsok, és mik a szervezett bűnözői csoportok. Nemrég jelentette a tábornok, hogy az albán maffia segítségével kapnak fegyvereket, amelyek a mi déli tartományunkból, Koszovóból származnak. Mindezt el kell mondanunk a polgároknak. A fegyverek lentről érkeznek, ezt megakadályozni az önök nagy erőfeszítése és munkája. Remélem, hogy az emberekről gondoskodnak és elégedettek mindennel, csak így folytassák.”

A szerb hatóságok összehangolt akciói egyébként két hete kezdődtek el Észak-Vajdaságban, miután egy Horgos melletti fegyveres leszámolásban hárman meghaltak. A hatóságok azóta több ezer illegális bevándorlót fogtak és szállítottak el a térségből.

Bratislav Gašić
migránsválság

Most

Népszerű