Ugrás a tartalomra

Hajnali 5 óra 19 perckor indult az első járat Szegedről Szabadkára

2023.11.28
15:03
2023.11.28
20:55
Forrás
Pannon RTV
2015 után ismét elindult a vonat Szeged és Szabadka között. Lázár János, magyar építési és közlekedési miniszter, valamint dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke is az utasok között voltak. Régi álom vált ma valóra - vallják mindketten.

Hajnali negyed hat után néhány perccel elindult a vonat a szegedi vasútállomásról. Vajdasági ingázók és magyarországi utasok is robogtak Szabadka felé. Voltak olyanok is, akik úgy fogalmaztak, történelmi pillanat részesei lehetnek azzal, hogy az első járaton utaznak.

Kozma Anita, Szeged: „Szerencsémre közel lakom a vasútállomáshoz. Úgy gondoltam, hogy egy történelmi pillanat, hogy végre van Szegedről külföldre, Szerbiába is vasútvonal. Ha már adva van a lehetőség, kipróbálom elsőként.”

Horvát Alex, Ada: „Úgy gondolom, hogy ez hatalmas lehetőség a vajdasági fiatalok számára, az én generációmnak is, hogy Szabadkáról megközelíthetővé vált Szeged. Ez könnyebbséget jelent mindannyiunknak, számomra is.
- És milyen az első út?
- Nagyszerű.”

Gyarmatiné Marika, Szeged: „Nagyon jó, hogy az elsők között lehetünk, akik kipróbálhatják, hogy milyen is vonattal átjutni Szabadkára. Tűrhető az út, a vonat is jó meleg. Minden szép, és minden jó.”

A vonaton utazott dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke és Lázár János. Magyarország építési és közlekedési minisztere kiemelte, nagy munka van abban, hogy 2015 után ismét van vasúti személyszállítás Szeged és Szabadka között.

Lázár János, építési és közlekedési miniszter, Magyarország: „Eszembe jutottak azok a tárgyalások, és az a közös munka, amelyet Pásztor István képviselőtársammal folytattunk annak idején a vonat újraindítása érdekében. Egy komoly magyar-magyar, magyar-szerb együttműködés eredménye, hogy a leállított vonalat újjá lehetett építeni az európai követelményeknek megfelelően 2023-ra. 44 km-nyi vasútvonal köti össze Szegedet Szabadkával, és ezt másfél óra alatt lehet most megközelíteni ennek a fejlesztésnek az eredményeképpen. Ez egy komoly előrelépés.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke elmondta, a menetrend utasbarát, és nemcsak az ingázóknak, de a szórakozni vágyóknak és a hivatalos ügyintézést végző embereknek is megkönnyíti a Szegedre jutást Vajdaságból.

„Nagyon örülök ennek, ha korán is van, de elindult a vonat és lehet Szabadkára utazni Szegedről. Ez az ingázóknak nagyon jó oda-vissza. Egy egyedülálló élmény, nagyon rég utaztam vonattal, mert amikor egyetemre jártam, akkor is buszoztam Belgrádba, mert a vonat akkor teljesen megbízhatatlan volt. Dehát most teljesen meg fog változni minden, minden olyan lesz, mint régen. Szabadkáról is, de ami ennél fontosabb, akár Hajdújárásról, akár Királyhalomról el lehet jönni Szegedre. Szegedről meg bárhova vonattal, Pestre, vagy Bécsbe is akár. Ízlelgetnünk kell ezt, hogy dolgozni is, ügyet intézni is de akár moziba, színházba is el lehet menni Szegedre vonattal. Már nagyon várom a következő utazást.” - mondta dr. Pásztor Bálint.

Lálity Urbán Emese szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkár, Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere, valamint Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete is a járaton utazott.

A politikusok Palicson való leszállását követően a vonat továbbrobogott Szabadkára. A vasútállomás felújítása miatt egyelőre a vasúti felüljáró közelében áll meg.

A hosszú évtizedek óta mostohagyereknek számító szakasz felújítása az Álmok vasútja nevű határon átnyúló IPA projekt által, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség egykori elnökének hathatós munkájának köszönhetően kapott új lendületet, majd 2021-ben meg is kezdődtek a munkálatok. Hosszas egyeztetések után a VMSZ megbízott elnöke, dr. Pásztor Bálint azt is elérte, hogy az utasok igényeinek megfelelő menetrenddel, napi öt járattal közlekedjen a vonat a két város között.

Szabadka-Szeged vasút
személyszállítás
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
lazar jános

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű