Ugrás a tartalomra

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

2023.11.28
06:38
2023.11.28
10:51
Forrás
Pannon RTV
Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.

Dr. Pásztor Bálint és Lázár János hajnalban indultak Szegedről Szabadkára. A járat indulását nagy érdeklődés követte, mivel hosszú idő után ismét lehetővé vált, hogy az emberek vonattal tegyék meg a két határ menti település közötti utat. A Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke posztjában azt írta, hogy édesapjának és az általa vezetett VMSZ közel három évtizedes vasútfejlesztési törekvéseinek eredménye az, hogy ma Lázár Jánossal együtt tehették meg a Szeged-Szabadka utat.

A politikusok megtekintették a röszkei állomást is. Az úti okmányok ellenőrzése a vonaton történt. Az utasok azt mondták, történelmi pillanat ez számukra, ezért tartották fontosnak, hogy  az első járaton utazzanak. Az első járatot és a rajta utazó politikusokat Goran Vesić Szerbia közlekedési minisztere fogadta a palicsi vasútállomáson.

Ezen a vonalon a jövőben naponta ötször indul vonat Szabadkáról: 6 óra 3 perckor, 7 óra 37 perckor, 13 óra 37 perckor, 16 óra 37 perckor és 19 óra 37 perckor. Szegedről pedig minden nap 5 óra 19 perckor, 8 óra 58 perckor, 14 óra 58 perckor, 17 óra 58 perckor és 21 óra 43 perckor indul majd a vonat Szabadkára.

A teljes árú vonatjegy 6,2 euróba, vagyis 2356 forintba kerül, középárfolyamon átszámolva ez 737 dinár egy irányba.

A gyermekek 6 éves korukig ingyen utazhatnak, továbbá Magyarországon 15., Szerbiában 14. életévük betöltéséig féláron. A vonatokra a rendelkezésre álló helyek mértékéig kerékpárjegy is váltható 2 euróért.

A Magyarországon érvényes kedvezmények csak az országhatárig vehetők igénybe, így a szerbiai szakaszra például nyugdíjas utasoknak is jegyet kell váltaniuk.

Szeged-Szabadka vasútvonal
Dr. Pásztor Bálint
Lázár János

Most

09:46

Olcsó lisztből csak mértékkel

Továbbra is korlátozza a liszt árát és a megvásárolható mennyiséget a szerb kormány. Egy személy legfeljebb öt kilót vehet a hatósági áras termékből. A rendelet a T-400-as és a T-500-as lisztre vonatkozik.

Népszerű