Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Hatezernél több új fertőzött egy nap

2022.08.05
16:46
2022.08.05
17:52
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában naponta több mint 6000 emberről derül ki, hogy megfertőződött a koronavírussal.

6 358 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak Szerbiában 24 óra leforgása alatt. 16 344 tesztből lett ennyi a pozitív, ez 39 százalékos fertőzöttségi arány. A kór szövődményei következtében elhunyt újabb 15 beteg. Kórházban 673 pácienst ápolnak, 33-nak súlyosa az állapota, őket mesterségesen lélegeztetik.

Az esetek többségénél könnyű lefolyású megbetegedést okoz a vírus jelenleg terjedő variánsa, az egészségügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: az idősek és a krónikus betegek továbbra is veszélyben vannak. Ezt mutatja az is, hogy az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a kórházi ellátásra szorulók, valamint a koronavírus okozta szövődmények miatt elhunytak száma.

Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrádban is egyre többen fertőződnek meg a koronavírussal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlyos megbetegedések főleg az idősebb pácienseknél fordulnak elő. Zimonyban ismét éjjel-nappal működtetik a covid-rendelőt. Milica Petrović koronavírus fertőzésre utaló jeleket észlelt magán. A következő lépése az volt, hogy jelentkezett a covid-rendelőben: „Fájt a torkom és a fejem. Semmi különösebbet nem éreztem. Eljöttem a rendelőbe, mert PCR-teszt nélkül nem mehetek orvoshoz. Negatív lett a teszt.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Grujić Jelka nem volt ilyen szerencsés. Július 25-én pozitív lett a koronavírus tesztje. 5 napig 39 fokos láza volt, majd javult az állapota, de most újra rosszul érzi magát, ezért ismét eljött a rendelőbe: „Egyszerűen nincs erőm semmihez. Őszintén, semmim nem fáj, de nincs erőm, nem birok enni és nem birok folyadékot fogyasztani, pedig kellene. Egyszerűen nem bírok.”

A koronavírus elleni oltás biztosítja továbbra is a leghatékonyabb védekezést a súlyos megbetegedések ellen. Minden egyes felvett dózis erősít a védekezési képességen – mondta dr. Ana Banko virológus a szerb közmédia műsorában: „Tény, hogy azoknál, akik felvettek 3 dózist a vakcinákból, és akik átestek a fertőzésen, kialakult az úgynevezett hibrid immunitás. Tudományosan bizonyított, hogy ez a hibrid immunitás adja a legjobb védekezést a jelenleg domináns omikron BA.5 variáns ellen. A negyedik dózist az 50 év felettieknek ajánlott felvenniük, valamint azoknak az 50 évnél fiatalabbaknak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Mivel a jelenlegi járványhullámban sokaknál csak enyhe tünetek jelentkeznek és azt könnyű megfázásnak hiszik, ezért nem is fordulnak orvoshoz, a vírust ugyanakkor ők is terjeszthetik – erre is figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek. Azt ajánlják, ha valaki észleli magán a fertőzésre utaló jeleket, néhány napig izolálja magát az emberektől, és utána is egy ideig viseljen védőmaszkot, amikor emberek közé megy.

koronavírus
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus elleni védőoltás

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.