Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hosszabbított nyitvatartással üzemelnek a határátkelők

2019-07-22
10:05
2019-07-22
17:42
Forrás
Pannon RTV
Mától egy héten át, kísérleti jelleggel hosszabbított nyitvatartással üzemel a Királyhalom-Ásotthalom és Horgos2-Röszke2 határátkelő. Ebben az időszakban a két határátkelő 7-től 22 óráig tart nyitva.

A következő héten szintén egyhetes időtartammal, 7-től 24 óráig a Bajmok-Bácsalmás átkelő munkaidejét is meghosszabbítják. A cél, hogy az illetékesek felmérjék, mekkora az érdeklődés az utazók részéről, és hogyan csökkenthető a torlódás az turistaszezonban.

Az átutazók örülnek a hosszabbított nyitvatartásnak, még ha az csak ideiglenes jellegű is, hiszen a Horgos 2-Röszke 2 határátkelőn például hétfő délelőtt a Szerbiából kilépő oldalon nagyjából egy órát kellett várakozni, míg a magyar oldalon a Szerbiába való belépésre körülbelül egy kilométeres hosszúságban torlódtak fel a járművek, és két sorban engedték Szerbia irányába az autókat

A horgosi Kovács György szerint hatékonyabb lenne az átjutás ezen az átkelőn, ha mindkét irányban megnyitnák mindkét forgalmi sávot: Akkor nem volna ilyen torlódás. Rengetegen vagyunk. Az se volna baj, ha 24 órás volna.

A moholi Szarvák Zsolték Magyarországon, Kecskeméten dolgoznak. A Horgos-Röszke közúti határátkelőhelyet használják: „Az interneten láttuk, hogy este 10-ig lesznek nyitva, én ezt nagyon pozitívnak találom, mivelhogy elég sokat várakozunk. A nagy határon főleg, viszont ha a kis határok is meg lesznek nyitva, akkor gyorsabban átérünk.”

A hosszabbított nyitvatartás egyik célja, hogy az idegenforgalmi csúcsidőszakban csökkenjenek a torlódások - mondta Papić Vukan. A Horgosi Határrendőrség segédparancsnoka elmondta: „Most egy hetünk van, hogy figyelemmel kísérjük az állapotokat. Én remélem, hogy ez segíteni fog abban, hogy csökkenjen a torlódás Horgos 2-őn, legalább a mi állampolgáraink számára, akik követik a helyzetet, és tudják, hogy Horgos 2 most este 10-ig tart nyitva.”

Barkóczi János Csantavérről érkezett a most szintén 22 óráig üzemelő királyhalmi átkelőre: „Ezt már hamarabb is kellett volna. Ha jól tudom, petíció is lett írva erre, hogy tartson inkább egy 24 órát, mint este 10-ig. Akkor nem volna ez a torlódás, mivel júniusban, júliusban és augusztusban borzalmas a helyzet.”

Minél többen veszik majd igénybe ebben az időszakban az említett átkelők hosszabbított nyitvatartását, annál nagyobb lehet az esélye annak, hogy a későbbiekben bevezethetik a 24 órás nyitvatartást - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Kern Imre, közlekedési államtitkár. Kiemelte: „Ennek a próbaidőnek az a lényege, hogy felmérjük, hogy mekkora érdeklődése van az utazóközönségnek a hosszabbított munkaidő iránt, és ha ez megfelelő szinten lesz, abban az esetben reményeink szerint rövidesen arról is tudunk majd beszámolni, hogy állandó jelleggel, hosszabbított munkaidővel dolgoznak majd ezek a határátjárók.”

A jövő héten szinten egyhetes próbaüzemben dolgozik majd a Bajmok-Bácsalmás határátkelő, 7-től 24 óráig.

határátkelés
határátkelő
Királyhalom-Ásotthalom
Horgos2-Röszke2
Bajmok-Bácsalmás határátkelő

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.