Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Illusztris vendégek a szabadkai Prélón

2023.01.29
10:42
2023.01.29
15:47
Forrás
Pannon RTV
A horvát és a szerb külügyminiszter is megtisztelte jelenlétével a Préló rendezvényét.

Gordan Grlić Radman és Ivica Dačić is vendége volt a hagyományos vajdasági bunyevác ünnepségnek, a szabadkai Prélónak. Ezt megelőzően a horvát külügyminiszter ellátogatott a Horvát Ház építkezésére, és találkozott a Horvát Nemzeti Tanács elnökével, Jasna Vojnićtyal, a szabadkai Városházán pedig szerb hivatali kollégájával a kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszonyok előremozdításáról tárgyalt. A Prelót az Ivan Sarić Műszaki Iskolában tartották meg.

A bunyevác Prélót 1879 óta szervezik meg. Az eseményen ezúttal szerbiai és horvátországi miniszterek, parlamenti képviselők és más tisztségviselők is megjelentek. Jasna Vojnić, elnök, Horvát Nemzeti Tanács, Szerbia: „Valóban büszkék vagyunk arra, hogy megindult a kapcsolatok normalizálása Szerbia és Horvátország között, nem csak szavakban, hanem tettekben is. Hosszú idő után, biztos vagyok benne, hogy érezni fogjuk minden előnyét a jobb kapcsolatoknak.”

Az elkövetkező egy hónapban Horvátországban szerveznek majd meg több kétoldalú tárgyalást. Milorad Pupovac, elnök, Szerb Nemzeti Tanács, Horvátország: „Ez az, ami a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok érdeke is. Szemmel látható, hogy ez a ma esti telt ház, a sok érdeklődő az itt élő horvátok részéről arról tanúskodik, hogy ők is érzik, számos lehetőségük van a jó hangulatú ünneplésre, szabadon gyülekezhetnek és feleleveníthetik saját hagyományaikat.”

A horvát külügyminiszter, Gordan Grlić Radman örömét fejezte ki, hogy két évvel a szabadkai Horvát Ház alapkőletétele után egy impozáns épületet tekinthetett meg. „A szerbiai és a vajdasági horvátok megérdemlik a horvát kormány támogatását. De ugyanígy elvárjuk a szerb kormány támogatását is. Žigmanov úr miniszteri kinevezése a szerb kormányban a biztosítéka annak, hogy a szerbiai és vajdasági horvátok hallathatják majd a hangjukat.”

A horvát külügyi tárcavezető hozzátette, megmaradtak azonban a nyitott kérdések, mint az eltűnt személyek nyilvántartásba vétele és felkutatása. Kiemelte, hogy ezúttal megértést tanúsított a szerb fél, és hamarosan ezek a kérdések is rendeződhetnek. A horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok hidat képeznek a két ország közötti baráti viszony fejlesztésében - mondta Tomislav Žigmanov, Szerbia emberi- és kisebbségjogi minisztere. „Természetes, hogy Horvátország külügyi és uniós ügyekkel megbízott tárcavezetőjének hálásak vagyunk, amiért mindenben és régóta támogat bennünket rendszeresen, és hálásak vagyunk a horvát kormánynak, Andrej Plenković kormányfővel az élen, és hisszük azt, hogy pozitívnak ismerik el a törekvéseket, ez pedig egy pozitív környezet funkciójában lesz, ami a jövőbeni szerb-horvát kapcsolatok fellendülését illeti.”

A Préló a bunyevác nemzeti kisebbség négy nemzeti ünnepének egyike, amelyen idén is több százan vettek részt.

Préló
Horvátország
Szerbia
horvát
bunyevác
Tomislav Žigmanov
Ivica Dačić

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.