Ugrás a tartalomra
pixabay

Ismét drágul a cigaretta Szerbiában

2022.01.17
15:06
Forrás
Blic
A boltok ezekben a napokban vezetik be az új árjegyzéket.

A dohányáru dobozonkénti ára 10 dinárral emelkedik, így a legolcsóbbért 290 dinárt kell ezentúl fizetni, a legdrágábbért pedig mintegy 600-at.

Az áremelés oka a jövedéki adó ismételt emelése, illetve az uniós standardokhoz való igazodás. A tervek szerint 2025-re az állami bevétel dobozonként 1,8 euró lesz, vagyis a mostani 70 helyett, 90 euró 1000 szál után. A cél elérése érdekében Szerbiában évente kétszer emelik a jövedéki adót.

Ami Európát illeti, Írországban a legmagasabb a cigaretta átlagára, ott 9 euróba kerül egy doboz. Ausztriában 5,1, Magyarországon 3,9, Bulgáriában 2,5 eurót kell fizetni egy dobozért.

A mostani szerbiai áremelkedést követően egyébként, ha valaki naponta egy dobozzal szív el a legolcsóbb fajtából, évi 105 ezer dinárt füstöl el.

cigaretta
dohánytermék
drágulás

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.