Ugrás a tartalomra

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

2023.12.06
21:09
Forrás
Pannon RTV
A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

A Közügyek stábja annak járt utána, hogy miért érdemes még mindig disznót vágni, illetve kik azok, akiknek nem éri meg.

A falvakban még mindig sok családban tartanak hagyományos disznótort. A fiatalok főként a hangulata miatt élvezik, amihez hozzájárul a közös disznótoros ebéd vagy vacsora is.

Bárdos Gábor gyerekkora óta részt vett a családi disznótorokon, és édesapja mellett kitanulta a mesterség csínját-bínját. Minden évben vágnak disznót, mert számításuk szerint anyagilag is megéri.

Azoknak, akik bármilyen okból kevés sertéshúst fogyasztanak, nem fizetődik ki a disznótor. Ők inkább a hentesüzletben vásárolják meg a húst.

Berislav Bošnjak hentes elmondta, hogy manapság a fiatalok nagy része csak a száraz húst, a kolbászt, sonkát szereti, viszont a hurkaféléket, a kocsonyába valót, a szalonnát már nem szívesen eszik meg. Számukra nem kifizetődő a disznóvágás, mert a zsírosabb és a bőrös részekkel nem tudnak mit kezdeni. Az idősebbek pedig az egészségi állapotuk miatt kerülik a disznóhús fogyasztását.

Ahhoz, hogy a disznóvágás ne csak kifizetődő, de az egészségünk szempontjából is jó legyen, a húst mindenképpen be kell vizsgáltatni, mielőtt feldolgoznánk. Elsősorban a trichinellózis megelőzése miatt rendkívül fontos, ami egy nagyon súlyos betegség – mondta Hegedűs József állatorvos. Szabadka környékén nem gyakori ez a fertőzés, de a Duna-mentén szinte mindennapos jelenség, hogy találnak fertőzött sertést – mondja a szakember. A húsmintákat a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben és a Szabadkai Állatorvosi Szakintézetben biztonságosan bevizsgálják. A hentesüzletekben árusított húst még a vágóhidakon ellenőrzik a szakemberek.

disznótor
böllér
vágóhíd
sertés
disznó
hentes
Hegedűs József

Most

Népszerű