Ugrás a tartalomra

A jasenováci népirtásra emlékeztek tegnap Donja Gradinán (videó)

2016.08.20
08:52
A jasenovaci népirtás áldozataira emlékeztek a boszniai Donja Gradina településen Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői
A jasenovaci népirtás áldozataira emlékeztek a boszniai Donja Gradina településen Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői. 1941 és 1945 között több százezer szerbet, zsidót és romát végeztek ki az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltáborban. Közösen gyújtotta meg az emlékezés gyertyáit Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke. A két politikus, és az államok kabinettagjai a 75 éve történt jasenováci népirtásra emlékeztek péntek este, a boszniai Donja Gradina településen. Szerbia békét és jó viszonyokat akar, de senkinek sem engedi meg, hogy megismétlődjön az, ami ezen a vesztőhelyen történt - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Aleksandar Vučić, kormányfő, Szerbia: „Lépkedni fogunk a földön, értük, értünk és az utánunk következőkért is. Tudni fogjuk, hogy min taposunk. Ezért minden lépésünk óvatos és határozott lesz. Ez az élet menete lesz, nem a halálé. Az emlékezésé, nem a felejtésé. Előre tekintünk, nem hátra.” Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke arról beszélt, hogy a béke nevében szembe kell néznünk a múlt háborúival, mert csak így kerülhetjük el, hogy azok megismétlődjenek.Milorad Dodik, elnök, boszniai Szerb Köztársaság: „Erről a helyről üzenek mindenkinek Bosznia és Hercegovinában és a régióban. Azért, mert a béke nevében a következő generáció, a gyerekeink és unokáink jövőjének érdekében mindannyian szembe kell, hogy nézzünk az elmúlt háborúval. A jövőbe kell néznünk. Ha közösen szembenézünk a gonosszal és megnevezzük, akkor az ilyen dolgok sosem fognak megismétlődni.” A második világháború idején több százezer szerbet, zsidót és romát végeztek ki az egykori Független Horvát Állam területén működő jasenovaci koncentrációs táborban. Az áldozatok között mintegy 19 és félezer gyerek volt.
Aleksandar Vučić
Donja Gradina

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.