Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Javában zajlik Szabadkán a Pető-kurzus háromhetes programja

2022.03.03
13:53
2022.03.03
17:29
Forrás
Pannon RTV
A mozgásfejlesztő kurzust és szűrővizsgálatokat a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára szervezték. A programon egész Vajdaság területéről ingyenesen vehetnek részt a lakosok.

Mihajlovity Éva egy hete vesz részt a kurzuson, de máris látja a gyakorlatok jótékony hatásait.

„Tetszik és jól érzem magam a csoportban, és aztán otthon is, amikor végigcsináljuk a gyakorlatokat. Kellemesen kifáradok, viszont látom magamon az előrehaladást és javulásokat. Aprók, de csak haladok előre.”

Török Antal szinte minden alkalommal jelen volt a fejlesztésen. Adáról utazik, szerinte megéri rászánni az időt, mivel nagymértékű javulást tapasztal.

„Főleg a járásom fejlődött nagyon sokat, ami észrevehető. A kezem mindig, amit a konduktorok is mondanak, hogy az lassabb folyamat lesz. De fő a kitartás.”

A Pető-módszer alapgondolata, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, melyek megfelelő tanulási és tanítási folyamatokkal mozgósíthatók.

Csuka Pál, igazgató, Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ, Semmelweis Egyetem: „Ezt külön kell választani, mert ha egy Parkinson-kóros vagy szklerózis multiplexesnél nem romlik az állapota, éveken keresztül fenn tudja tartani vagy egy kicsit javul az állapota, az nagyon nagy eredmény. Egy CP-s központi idegrendszeri sérült gyereknél, ha megtanul egy poharat fogni, inni, vagy a szülő ott tudja hagyni egyedül egy szobában, mert már nem kell féltenie, az is nagy eredmény. De ettől sokkal nagyobb eredményeket érünk el.”

Nem először szervezte meg a Szekeres László Alapítvány és a VM4K a Semmelweis Egyetem Pető András Karával az idegrendszeri fejlesztést és szűrést.

Kosányi Tamás, szakmai referens, VM4K: „A szűrések, fejlesztések teljes mértékben ingyenesek. Magyarország kormánya támogatásával valósulnak meg itt, Vajdaságban. Eltökélt célunk egész Vajdaság területén ezt a jó gyakorlatot kialakítani, mint ahogy történt Zentán, folytatódik Szabadkán is.”

A kurzus minden hétköznap reggel 9 órától 16 óráig tart a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményben, egészen március 11-ig. Az érdeklődők a 024/670-010-es telefonszámon tudnak jelentkezni. A legközelebbi alkalom április és május táján várható.

Pető-kurzus
Szabadka
idegrendszer

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.