Ugrás a tartalomra
FoNet/Crveni krst Srbije

Katasztrofális az árvízhelyzet Szerbiában

2020.06.25
12:05
2020.06.25
16:59
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Eddig 20 önkormányzatban hirdettek rendkívüli állapotot. Az ország nyugati részén mintegy 700 háztartás került víz alá.

A megáradt folyók nem csak a házakat, hanem az utakat és hidakat is elmosták a térségben. Eddig 275 személyt evakuáltak.

A Moravica folyó szintje Arilje közelében csökken, de a víz a helyiek házaiból és udvaraiból még nem húzódott vissza. Miloš Nedeljković, Arilje polgármestere elmondta, hogy a településen 100 éve nem volt ekkora árvíz, de a legfontosabb, hogy az nem követelt áldozatokat a községben. A háztartások és utak mellett a térség mezőgazdasága is nagy károkat szenvedett, tönkrement a növények mintegy 80 százaléka.

„Sok embert mozgósítottunk arra a célra, hogy segítsenek nekünk kiszivattyúzni a vizet. Még mindig várjuk, hogy egy kicsit visszahúzódjon a Moravica vízszintje a folyómederbe, és akkor ahol tudjuk pumpákkal kiszivattyúzhatjuk a vizet.”

FoNet/Crveni krst Srbije

A polgármester kiemelte: az Arilje-Ivanjica országutat nem nyitották meg a forgalom előtt, mert ezt a szakaszt az árvíz teljesen tönkretette. Annak ellenére, hogy csökkent a Moravica folyó szintje a vészhelyzet továbbra is hatályban van.

Szerbiában egyébként a háztartások csak két vagy három százaléka van biztosítva árvizek esetén - mondta Duško Jovanović, a Szerbiai Biztosítók Egyesületének főtitkára.

„Amikor az áradások kifejezetten kiegészítő kockázatként jelennek meg a kötelező biztosítás mellett, a kockázatoknál a meghatározott biztosítási kötvényeknél csak minden harmadik vagy negyedik biztosítási kötvény rendelkezik kiegészítő árvízbiztosítással.”

árvíz
Szerbia
Arilje
kár
folyó

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.