Ugrás a tartalomra

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

2022.11.30
19:17
2022.11.30
21:07
Forrás
Pannon RTV
Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.

Szeptemberben jelentették be, hogy a Szerbia előtt álló nehéz tél, illetve a gazdasági válság kezelése érdekében a Szerbiai Villanygazdaság takarékoskodásra inti a fogyasztókat, ám azonnal közölték is, nem lesz hiábavaló a spórolás, amennyi árammal kevesebbet fogyaszt egy háztartás, mint egy évvel korábban, annyi százalékkal csökken az idei áramszámlája.

A kedvezmény azoknak jár, akik legalább 5 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak el, mint az előző év ugyanazon hónapjában. Ez azt jelenti, hogy azoknak a háztartásoknak, amelyek 5 és 20 százalék közötti fogyasztáscsökkenést produkálnak, 15 százalékkal csökkentik a számláját. Azoknak, akik 20-30 százalékkal fogyasztanak kevesebbet, mint tavaly, 20 százalékkal lesz kisebb a számlájuk, míg azoknak, akik több mint 30 százalékkal is kevesebb áramot tudnak fogyasztani, mint egy évvel ezelőtt, 30 százalékos kedvezmény jár. Na, nem az egész számlára, csak magára az áramfogyasztásra, vagyis a számlán 4-es számmal jelölt tételre. És azonnal látszik az is, hogy ki mennyivel fizet kevesebbet, ugyanis a számla 6-os pontjánál, vagyis ott, ahol azt írja, hogy „engedmény az elektromos energia észszerű felhasználására”, ez az adat is látható.

A Szerbiai Villanygazdaság adatai szerint a háztartások 45 százaléka kapott is ilyen kedvezményt, mert élt a lehetőséggel, és kevesebb áramot fogyasztott, mint egy éve. A kimutatások szerint októberben ennek köszönhetően országos szinten 11 százalékkal kevesebb áram fogyott, mint tavaly ilyenkor. A rendelkezésre álló adatokból az is kiderül, hogy a másfélmillió spórolós háztartás nagy része a legnagyobb, 30 százalékos kedvezményhez jutott. A legtöbben Belgrádban, Mitrovicán, Szabadkán és Nagybecskereken éltek a lehetőséggel. Ez egyébként körülbelül 800 dinárral kisebb számlát jelentett.

Azok a háztartások, amelyek októbertől márciusig minden hónapban takarékoskodnak az árammal, továbbra is 15-30 százalékkal csökkenthetik számlájukat.

Az ilyen kedvezményekre pedig a bejelentéseket látva továbbra is szükség lesz, ugyanis januártól nyolc százalékkal drágul meg az áram, ami azt jelenti, hogy kilowattóránként már 14,4 dinárt kell majd fizetni a villanyáramért. Dejan Popović, a Szerbiai Energetikai Ügynökség tanácsának elnöke a szerbiai közszolgálati televízióban elmondta, az ügynökség számításai szerint azok a háztartások, amelyek a szerbiai átlagot fogyasztják, vagyis körülbelül havonta körülbelül 400 kilowattot, mintegy 300 dinárral magasabb számlára számíthatnak februártól.

A szakemberek egyébként azért is javasolják a spórolást, mert minden energiahordozó megdrágult a világpiacon, és Szerbia ugyan biztosította a kellő mennyiségű áramot, olajat és gázt, pazarolni mégsem lenne észszerű, hiszen nem lehet tudni, meddig húzódik az ukrajnai háború, és milyen gazdasági nehézségek várnak még a világra. A spórolási ötletek között szerepel, hogy mindig mindent húzzunk ki az áramból, ne hagyjuk hosszan nyitva az ablakokat és az ajtókat, igyekezzünk a lakásban is a lehetőségeinkhez mérten alacsonyan tartani a hőmérsékletet, és inkább húzzunk hosszú ujjú felsőket és pulóvert, mint hogy a fűtést tekerjük feljebb. További javaslat még, hogy fürödjünk hidegebb vízben, ritkábban mossunk hajat, és ritkábban kapcsoljuk be a nagy fogyasztású háztartási gépeket, a mosógépet, a mosogatógépet, a szárítógépet és a sütőt. 

villanyszámla
áramdrágulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.