Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kétnapos kiránduláson vesznek részt a paulinisták

2021.09.27
13:57
2021.09.27
16:34
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai kétnapos kirándulásra indultak Újvidékre és Belgrádba. A tartományi székváros és a főváros nevezetességei mellett a Vajdasági Képviselőházat is meglátogatták.

A diákok és tanáraik a kétnapos kirándulást Újvidéken kezdték, ahol megtekintették a Szent György-templomot, a Vajdasági Múzeumot, a péterváradi várat és a Mária Neve plébániatemplomot.

Varga Sámuel diák: „A kirándulástól valójában sok élményt várok, mivel az erőjelzések szerint igazán élményekkel dús, gazdag kirándulásra számíthatunk.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Paulinum az 1962/63-as iskolaév óta működik. Az első olyan egyházi felekezeti középiskola, amely állami akkreditációval rendelkezik, 2004 óta.

Miocs József, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója: „Ez a gimnázium, ez nem papi iskola, ez nem papok részére van, hanem egyházi, amely elsősorban is tudást akar adni. Tehát oktat, de a másik, ami legfontosabb, hogy nevel is, és a másik, ami a legfontosabb a nevelésnél, a keresztény értékekre.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Vajdasági Képviselőházban is vendégül látták a tanulókat, ahol betekintést nyerhettek az intézmény történetébe és működésébe.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár: „A mai esemény egy látogatás valójában, amelyet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi - Nemzeti Közösségi Titkárság szervezett meg. A lényege az, hogy a paulinisták megismerjék a tartományi székvárost, és ezután holnap ellátogassanak Belgrádba is, és megismerkedjenek a fővárossal és az ottani intézményekkel.”

A kirándulás második napján Belgrádban körbejárják majd a nándorfehérvári, valamint a zimonyi várat, előtte pedig Karlócára is ellátogatnak, ahol kolostorokat is megtekintenek.

Újvidék
Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium
kirándulás
Miocs József
Szakállas Zsolt

Most

07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.
20:07, Frissítve: 07:57

150 éves a szabadkai Népkör

Egyedülálló jubileumot ünnepel a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény megkezdte 150. évadát. Gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.