Ugrás a tartalomra
Illusztráció Pannon RTV/Szkocsovszki László

Kevesebb a migráns Horgoson

2023.03.23
14:12
2023.03.23
17:50
Forrás
Pannon RTV
Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.

Horgosról legutóbb néhány napja szállítottak el egy autóbusznyi migránst, a távolabbi szerbiai befogadóközpontokba. Azonban az autópálya melletti jól ismert migránstanyán jó néhányan benn vannak. Napközben nem igazán merészkednek elő, hiszen elkezdődött a ramadán.

A harmincnapos muszlim böjt ideje alatt napkeltétől napnyugtáig egyáltalán nem vehetnek magukhoz élelmet, italt, ivóvizet. Ilyenkor pihennek. Az autópályán a migránstanyától négy kilométerre van a magyar határ, az erdőn, mezőn keresztül viszont sokkal közelebb. Most már kellemes az idő, a tél folyamán azonban teljesen megcsonkították a fákat, azzal tüzeltek. A romos házak falain számos felirattal üzentek feltehetőleg egymásnak. Amikor éppen bevásárolni mennek, az autópályán futnak át, veszélyeztetve nemcsak önmaguk, hanem mások életét is. Ritkán állnak szóba stábunkkal, akkor is csak arc nélkül.

Egyik afganisztáni migráns elmondta, hogy neki senki sem segít. Hozzátette, hogy 10-20-an összefognak és így vágnak neki a határkerítésnek, de a magyar rendőrök feltartóztatják és visszaküldik őket Szerbiába.

Az eldobott telefonkártyák, papucsok és a temérdek szemét azt bizonyítja, hogy Horgos külterülete korántsem migránsmentes.

Horgos központjában nyugalom van. A helyiek abban bíznak, ez így is marad. Elmondták, hogy amióta folyamatos a rendőri jelenlét, nyugodtabb az élet a faluban.

Az illetékesek szerint Horgos külterületén jelenleg legfeljebb száz migráns bujkál.

Horgos
migráns

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű