Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Kevesen oltakoznak Belgrádban

2022.01.09
16:05
2022.01.09
16:17
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepek alatt még kevesebben kérték a koronavírus elleni védőoltást, mint általában.

A szerb főváros ugyan éllovas az oltakozás terén, de úgy tűnik mégis nehéz elérni a kitűzött célt, hogy a lakosság legalább 80 százaléka be legyen oltva. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az omikron variáns terjedése miatt a harmadik oltás kulcsfontosságú lehet a védelem szempontjából.

Pannon RTV/Idei Sándor

Visszaesett az oltakozási kedv Belgrádban az ünnepi időszak alatt. Azok, akik még oltakoznak, azt mondják, szeretnék megvédeni magukat és a környezetüket a súlyos megbetegedéstől. Stojković Goran, Belgrád: „Leginkább saját magam miatt oltakozom. Egyéb betegségeim is vannak. Cukros vagyok és magas a vérnyomásom.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Dragana Urošević a második dózist jött felvenni a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyre. Korábban már átesett a koronavírus-fertőzésen, de mégis úgy döntött, felveszi a védőoltást. „9 hónap múlt el, amióta megfertőződtem a koronavírussal. Gondoltam, most sietek oltakozni, hogy megelőzzek még egy megfertőződést. Valószínűleg felveszem majd a harmadik dózist is.”

A vakcinák első két dózisát mostanra a belgrádiak mintegy 62 százaléka kapta meg.

Pannon RTV/Idei Sándor

Több mint félmillió polgár vette fel a harmadik dózist a szerb fővárosban. Az első vakcinával a felnőtt lakosság több mint 63 százaléka oltakozott. Ez ugyanakkor azt is jelenti hogy több mint 35 százalékuk még egyetlen vakcinát sem vett fel. A városvezetés és az egészségügyi szakemberek is elsősorban őket, tehát az oltatlanokat szólítják fel arra, hogy minél előbb kezdjenek el oltakozni. De felhívják a figyelmet arra is, hogy a harmadik oltás nyújtja a legnagyobb védelmet az omikron variáns ellen.

Pannon RTV/Idei Sándor

Miközben a szerbiai polgárok közül kevesen oltakoznak, nagy számban érkeznek külföldi állampolgárok felvenni a védőoltást. Azt mondják, a saját országukban sokat kell várniuk, hogy sorra jussanak, vagy el sem érhető a vakcina. Ayrin, Oroszország: „Nálunk van a Szputnyik V, de nehezebb vele utazni. Ezért most a Pfizer második dózisát vettem fel.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A harmadik oltás 70 százalékra emeli a védettséget az omikron variáns ellen – mondja dr. Snežana Kalabić, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora: „Szerbiában jelenleg sokan vannak megfertőződve az omikron és a delta variánssal is. Az emberek azzal vigasztalódnak, hogy az omikron variáns esetében enyhébbek a tünetek. De mi még nem tudjuk, ez hogyan fog a későbbiekben alakulni. Jelenleg sok fiatal fertőzött van, akik nagy csoportokban szilvesztereztek. Hogy mi fog történni 10 nap múlva, amikor az idősebb családtagjaik is megfertőződnek, nem tudjuk.”

A Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora kiemelte, fontos a védőoltás felvétele. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik megkapták az oltásokat, könnyebben vészelik át a betegséget.

Belgrád
oltás
védőoltás
vakcina
kevés
koronavírus
járvány
Dr. Snežana Kalabić

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.
15:10, Frissítve: 16:53

Támogatás a vállalkozóknak

43 cég képviselői vehettek ma át támogatásról szóló szerződést Újvidéken, ugyanis a tartományi költségvetésből összesen 239 millió dinár vissza nem térítendő eszközöket biztosítottak új berendezések vásárlására.

Népszerű