Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tanja Valič

Kijárási tilalom, vagy lezárás várhat Belgrádra

2020-07-02
16:40
2020-07-02
18:43
Forrás
Szerbiai RTV, B92
Ma este újabb intézkedéseket jelenthet be Aleksandar Vučić. Két klinikai központot is Covid-kórházzá alakítanak a hétvégén, és akár kijárási tilalmat is bevezethetnek Belgrádban.

A szerb államfő a közmédia esti műsorában beszél az állítólag főként Belgrádra vonatkozó döntésekről - írja a szerb sajtó. Minderre azért kerül sor, mert a szakemberek szerint nagyot romlott a járványügyi helyzet a fővárosban. Az elmúlt 24 órában bizonyítottan koronavírus fertőzöttek 80 százaléka belgrádi. A B92 értesülései szerint a kora esti órákban a köztársasági válságstáb is összeül. A médium úgy tudja, a fővárosban ismét kijárási tilalmat vezethetnek be, de az is előfordulhat, hogy hermetikusan lezárják Belgrádot. A Szerbiai Rádió és Televízióban 20 órától láthatják az interjút.

Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint az országban nagyon magas a koronavírussal fertőzöttek száma, ezért van szükség az új intézkedésekre. Nagyon magas a koronavírussal fertőzöttek száma az országban, ezért a belgrádi Zvedara és a Zimonyi Klinikai Központot Covid-kórházakká alakítják át – jelentette be Zlatibor Lončar.

„Ami fontos, hogy a hétvégétől a zimonyi kórház ugyancsak Covid-kórház lesz, és nem csak Covid-kórház lesz, hanem fogadóállomás is. A hétvégére kiürítjük a Banjica Sebészeti-Ortopédiai Intézetet, így ennek a kapacitásai is a rendelkezésre állnak majd.”

Napok óta tartósan 200 felett van a napi szinten újonnan regisztrált koronavírussal fertőzöttek száma Szerbiában. Vajdaságban egyelőre stabil a helyzet. A legutóbbi felmérések szerint az esetek 80 százaléka Belgrádból kerül ki. A Bežanijska kosa nevű belgrádi Klinikai Központban jelenleg 300 pácienst ápolnak közepes és súlyos klinikai kórképpel. Kragujevacon a magas számú fertőzött miatt csütörtöktől ismét kötelezővé tették a megelőző intézkedéseket. A korábbi bejelentések szerint Niš lehet a következő gócpont 5-6 napon belül. Novi Pazarban az egyik legsúlyosabb a helyzet, a csütörtök reggeli adatok szerint 104 pácienst kezelnek koronavírussal.

Biztató, hogy Novi Pazarban egyre többen jelentkeznek koronavírus tesztelésre, amire korábban nem volt példa. Másik oldalról a rossz hír, hogy a jelentkezők egyharmadának már tüdőgyulladásos tünetei vannak – nyilatkozta Rasim Ljajić a Szerbiai RTV híradójában. A kereskedelmi miniszter elmondta, Sjenicán 2 személy meghalt, mivel nem vették fel őket az Užice-i kórházba, azt azonban cáfolta, hogy egy háromtagú tutini család meghalt volna a Covid-19 betegségben. Rasim Ljajić hozzátette: jelenleg a szervezési hibák kiküszöbölésén dolgoznak, és ezeken a településeken szükség van egészségügyi dolgozókra is.

Rasim Ljajić, kereskedelmi miniszter, Szerbia: „Amit lehetőségem volt látni, és hallani, illetve amit a kórházak vezetőivel való beszélgetésből megtudtam, a személyzet kulcsfontosságú. Szükség van különféle szakorvosokra, járványügyi szakorvosokra, altató orvosokra, tüdőgyógyászokra, belgyógyászokra. Sjenicán belgyógyászokra van szükség. Itt három ilyen orvos van, de megfertőződtek. Minden segítség felszerelés és védőeszköz formájában jól jön.”

A Szabadkai Közkórház felső-légúti rendelőjében19 koronavírusra gyanús pácienset fogadtak az elmúlt napon. Öten fekszenek koronavírus-fertőzés gyanújával a Fertőzőosztályon, ebből három páciensnek lett negatív a PCR tesztje, míg két lelet eredményét ma estére várják. A Szabadkai Közkórház egyetlen munkatársa sem fertőzött. Az intézmény rendesen dolgozik, és folyamatosan fogadja pácienseit - áll az intézmény tájékoztatásában.

A zentaiaknak ajánlatos zárt helyiségekben és a városi közlekedésben a maszk és a fertőtlenítőszerek használata, a szociális távolságtartás, illetve a gyakori kézmosás. Erről adott ki ma ajánlást a rendkívüli helyzetek községi törzskara. Hozzáteszik: nem kötelező a sebészeti-maszkok használata, a polgárok által készített összes nem sebészeti és védőmaszk is megfelel. A törzskar egyben arra kéri a lakosokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen és viseljenek gondot a saját és legközelebbi hozzátartozóik egészségéről.

Az ajánlás külön szól a fiatalokhoz. Őket arra kérik, hogy ne gyülekezzenek sokan zárt helyiségben.

Zenta község rendkívüli helyzetek községi törzskara minden nap a legnagyobb figyelemmel követi a járványhelyzetet a községben és mindenről tájékoztatja a polgárokat - zárul a közlemény, amelyet Czegledi Rudolf Zenta polgármestere, a községi törzskar parancsnoka írt alá.

Belgrád
kijárási tilalom
lezárás
intézkedés
koronavírus

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.