Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kínai nyelvtanulási lehetőség hamarosan Zentán

2019-11-21
17:52
2020-02-08
07:59
Forrás
Pannon RTV
Már a következő év szeptemberében megkezdődhet a kínai nyelv és kultúra oktatása Zentán.

Erről egyeztetett ma az Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézete és a Tisza-parti település négy középiskolájának igazgatója. A találkozó a helyi önkormányzat, illetve a Tartományi Oktatási Titkárság szervezésében jött létre.

A Zentai Gimnázium, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint az Egészségügyi Középiskola és a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola igazgatói üdvözölték a Konfuciusz Intézet kezdeményezését, miszerint a tanintézmények közreműködésével nem csak a kínai nyelvet, hanem a távol-keleti ország kultúráját is megismertetnék különböző kurzusokon keresztül.

Nagy Abonyi Zoltán, igazgató, Egészségügyi Középiskola, Zenta: „A négy zentai középiskola igazgatója betekintést nyerhetett az újvidéki Konfuciusz Intézet munkájába, és talán lehetőség lesz, hogy szeptembertől kezdve itt Zentán is nyelvtanfolyamokat, kulturális tanfolyamokat, illetve ha lesz érdeklődés, más fajta kínai témájú tanfolyamokat, kurzusokat indítsunk, hiszen tudjuk, hogy Zentán a négy középiskolában több mint ezer diák megfordul.”

Az újvidéki Konfuciusz Intézet a Bölcsésztudományi Kar berkein belül működik. Vajdaság közigazgatási központjában, illetve környékén már számos tanfolyamot indítottak, illetve több intézménnyel is kiváló kapcsolatot, együttműködést ápolnak. A két ország közötti kiváló kapcsolatnak köszönhetően most ezt a munkát szeretnék tovább bővíteni, többek között a Tisza-menti régióban is – mondta el Chen Hui, az Intézet igazgatója.

Chen Hui, igazgató, Konfuciusz Intézet, Újvidék: „Ezzel a politikai háttérhelyzettel, és a helyi tanulók, helyi lakosság szükségleteit figyelembe véve, mindent meg szeretnék tenni, hogy a helyi diákoknak felajánljuk a kínai kurzusok lehetőségét.”

A találkozó egyik fő szervezője a Tartományi Oktatási Titkárság volt. Nyilas Mihály, a kabinet vezetője az eseményen kiemelte, az Intézet már működő együttműködései hidat építenek a két kultúra között, így tovább mélyítve a két ország baráti kapcsolatait.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A két ország is igen eredményesen együttműködik, és ennek az együttműködésnek a keretében minél inkább be kell, hogy kapcsolódjanak az olyan oktatási központok is, mint Zenta. Zenta négy középiskolájának igazgatói jelen voltak ezen az első megbeszélésen és én úgy láttam, úgy érzem, hogy egy komoly együttműködés fog itt kialakulni, aminek az eredménye akár egy megállapodás megkötése is lehet.”

A találkozó résztvevői a tárgyalások után közösen tekintették meg a felújított Zentai Gimnázium épületét, ahol a Közgazdasági és Kereskedelmi, valamint az Egészségügyi Középiskola életébe és munkásságába is betekintést nyerhettek.

Zenta
Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézet
Nyilas Mihály
Nagy Abonyi Zoltán
Kína

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
16:47, Frissítve: 16:54

Városnapot ünnepelt Zombor

Az önkormányzat által szervezett központi rendezvényen egyebek között az első zombori rendezett park létrehozásáról emlékeztek meg, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták.

Népszerű

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.