Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kínai nyelvtanulási lehetőség hamarosan Zentán

2019-11-21
17:52
2020-02-08
07:59
Forrás
Pannon RTV
Már a következő év szeptemberében megkezdődhet a kínai nyelv és kultúra oktatása Zentán.

Erről egyeztetett ma az Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézete és a Tisza-parti település négy középiskolájának igazgatója. A találkozó a helyi önkormányzat, illetve a Tartományi Oktatási Titkárság szervezésében jött létre.

A Zentai Gimnázium, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint az Egészségügyi Középiskola és a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola igazgatói üdvözölték a Konfuciusz Intézet kezdeményezését, miszerint a tanintézmények közreműködésével nem csak a kínai nyelvet, hanem a távol-keleti ország kultúráját is megismertetnék különböző kurzusokon keresztül.

Nagy Abonyi Zoltán, igazgató, Egészségügyi Középiskola, Zenta: „A négy zentai középiskola igazgatója betekintést nyerhetett az újvidéki Konfuciusz Intézet munkájába, és talán lehetőség lesz, hogy szeptembertől kezdve itt Zentán is nyelvtanfolyamokat, kulturális tanfolyamokat, illetve ha lesz érdeklődés, más fajta kínai témájú tanfolyamokat, kurzusokat indítsunk, hiszen tudjuk, hogy Zentán a négy középiskolában több mint ezer diák megfordul.”

Az újvidéki Konfuciusz Intézet a Bölcsésztudományi Kar berkein belül működik. Vajdaság közigazgatási központjában, illetve környékén már számos tanfolyamot indítottak, illetve több intézménnyel is kiváló kapcsolatot, együttműködést ápolnak. A két ország közötti kiváló kapcsolatnak köszönhetően most ezt a munkát szeretnék tovább bővíteni, többek között a Tisza-menti régióban is – mondta el Chen Hui, az Intézet igazgatója.

Chen Hui, igazgató, Konfuciusz Intézet, Újvidék: „Ezzel a politikai háttérhelyzettel, és a helyi tanulók, helyi lakosság szükségleteit figyelembe véve, mindent meg szeretnék tenni, hogy a helyi diákoknak felajánljuk a kínai kurzusok lehetőségét.”

A találkozó egyik fő szervezője a Tartományi Oktatási Titkárság volt. Nyilas Mihály, a kabinet vezetője az eseményen kiemelte, az Intézet már működő együttműködései hidat építenek a két kultúra között, így tovább mélyítve a két ország baráti kapcsolatait.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A két ország is igen eredményesen együttműködik, és ennek az együttműködésnek a keretében minél inkább be kell, hogy kapcsolódjanak az olyan oktatási központok is, mint Zenta. Zenta négy középiskolájának igazgatói jelen voltak ezen az első megbeszélésen és én úgy láttam, úgy érzem, hogy egy komoly együttműködés fog itt kialakulni, aminek az eredménye akár egy megállapodás megkötése is lehet.”

A találkozó résztvevői a tárgyalások után közösen tekintették meg a felújított Zentai Gimnázium épületét, ahol a Közgazdasági és Kereskedelmi, valamint az Egészségügyi Középiskola életébe és munkásságába is betekintést nyerhettek.

Zenta
Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézet
Nyilas Mihály
Nagy Abonyi Zoltán
Kína

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.