Ugrás a tartalomra
Pixabay

Koronavírus Szerbiában: 411 új fertőzött egy nap alatt

2020-07-27
15:30
2020-07-27
17:39
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is 400 felett van a napi koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában.

17:30 - Szabadkán eddig 256, míg az észak-bácskai körzetben összesen 321 személy fertőződött meg a koronavírussal. Ezt írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a helyi válságtörzs.

16:30 - A zomboriak többsége betartja a járványügyi előírásokat. Stabilnak mondható a járványhelyzet Nyugat-Bácskában - ez derül ki az elmúlt hetek adataiból. Két hete 167 személyt teszteltek koronavírus gyanújával, múlt héten ez a szám 143-ra csökkent. Kórházi ellátásban korábban 21 személy részesült, ez a szám az elmúlt héten 23 volt. Az egészségügyi szakemberek eredménynek tekintik, hogy ez a szám nem növekedett kiugróan a közelmúltban. 

16:00 - Nagykikindán jelenleg 106 aktív koronavírus fertőzött van, ebből 13 gyermek. 79 személy pedig házi karanténban tartózkodik. Jelenleg 35 beteget ápolnak kórházban, 3-at a Vajdasági Klinikai Központban, 27 embert a Nagykikindai, 19-et pedig a Szabadkai Közkórházban ápolnak. A Kórházban ápolt betegek közül egy szorul mesterséges lélegeztetésre. 12 személy kigyógyult a betegségből, ebből 10 nagykikindai, 1 magyarkanizsai és 1 adai. Három személynek - egy nőnek és két férfinek - azonban nem sikerült legyőznie a koronavírust.

15:40 - Stabil a koronavírus-fertőzöttek száma Vajdaságban - nyilatkozta Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. Mint mondta, az elmúlt 5 napban nem volt tapasztalható ugrásszerű növekedés. A kórházba felvettek és az onnan kiengedettek száma egyensúlyban van - tette hozzá. A szakember szerint a vajdaságiak betartják a járványügyi előírásokat, és ezt a jövőben is meg kell tenniük, ellenkező esetben nő a fertőzöttek száma és fokozódik a tünetek súlyossága. Arról is beszélt, hogy súlyos klinikai képekkel találkozni, a betegek között pedig egyre több a fiatal. 

Az elmúlt 24 óra alatt 9 560 tesztet végeztek el a szakemberek és 411 személy esetében mutatták ki a betegséget. Elhunyt újabb kilenc személy, 3 nő és 6 férfi. A járvány kezdete óta összesen 543-an vesztették életüket a vírus szövődményeinek következtében. Lélegeztetőgépen jelenleg 171-en vannak. Összesen 4 571-en szorulnak kórházi kezelésre. Az ország járványügyi helyzetével kapcsolatban Darija Kisić Tepavčević kiemelte, hogy egyre kevesebb embernek van szüksége kórházi ellátásra.

Darija Kisić Tepavčević, igazgatóhelyettes, Batut Közegészségügyi Intézet: „Jelentősen kevesebb páciens jelentkezik a covid-egészségházakban. Tehát járványügyi szempontból, a járványgörbét tekintve, most egy fordulóponthoz érkezünk, amikor ez a görbe várhatóan lefelé mutat. Mindeközben, pont ezekben a pillanatokban kell erőt gyűjtenünk, és még inkább be kell tartanunk az összes megelőző intézkedést, mint eddig valaha.”

A koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések betartásának szigorúbb ellenőrzésére kérte fel az illetékeseket Predrag Kon. A járványügyi szakember tegnap a B92 egyik műsorában elmondta, nincs itt az ideje annak, hogy az emberek túlságosan elengedjék magukat. Szavai szerint óriási különbség van a korábban bevezetett kijárási tilalom és a mostani maszkviselésre, távolságtartásra vonatkozó rendelkezések között. Ezek a mostaniak hosszútávra szólnak, és hosszútávú megoldások lehetnek a járvány visszaszorítására vonatkozóan, de csak akkor, ha az emberek betartják őket.

Predrag Kon arra kérte az illetékes szerveket, hogy ennek érdekében ellenőrizzék szigorúan a maszkhasználatot, a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, valamint a válságstáb összes ajánlását.

Újvidék a legveszélyeztetettebb település a koronavírus szempontjából Vajdaságban - nyilatkozta a vajdasági közmédiának Snežana Bojanić. A tartományi egészségügyi segédtitkár elmondta, a Duna-parti városban továbbra is sok a fertőzött, ugyanakkor egyre többen tartják be a terjedést akadályozó intézkedéseket.

A Vajdasági Klinikai Központban, valamint a péterváradi katonakórházban kezelt 347 koronavírusos páciens közül 193 személy újvidéki vagy annak vonzáskörzetéből való. Hozzátette, Pancsova is hasonló helyzetben van mint Újvidék, Belgrád közelsége miatt.

A többi vajdasági városban a járványhelyzet ellenőrzés alatt áll - szögezte le a tartományi egészségügyi segédtitkár. 

Bizonyítottan koronavírusos újszülöttet kezelnek a Szabadkai Közkórház covid-részlegén - áll az egészségügyi intézmény napi jelentésében.

A fiúgyermek édesanyját enyhébb légúti tünetekkel vették fel a kórházba, majd császármetszéssel megszületett gyermeke. Mindkettőjük állapota stabil.

Összesen 104 beteget ápolnak a Szabadkai Közkórház covid-részlegén, 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt néhány hónapban a világ sokat tanult a koronavírussal kapcsolatos tapasztalatokból - jelentette ki Miša Đurković. Az Európai Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint ez a vírus egy hosszan tartó feladatot adott az emberiség számára az alkalmazkodást terén, a gazdaságban, a közösségekben és a családban betöltött szerepmegosztásokat tekintve is.

Arról is beszélt, hogy a legtöbb országban a bezártság utáni fokozatos nyitást tartják szem előtt. Mint mondja, az is a világjárvány következménye, hogy a munkavállalók 30 százaléka otthonról dolgozik. Đurković jó példaként említi Németországot, ahol véleménye szerint a legjobb módját választották a vírus elleni harcnak.

Eddig 690 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal - jelentette be ma Zlatibor Lončar. A szerb egészségügyi miniszter szavai szerint közülük 72-en szorulnak kórházi kezelésre. Arról is beszélt, hogy továbbra is Belgrádban a legrosszabb a helyzet.

Predrag Kon
ellenőrzés
szigorú
maszk
védőmaszk
távolságtartás
koronavírus
Szerbia

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.