Ugrás a tartalomra

Közvitán a nyelvhasználati stratégia - éljünk alkotmányos jogainkkal!

2021.04.20
20:20
2021.04.20
20:41
Forrás
Pannon RTV
Éljünk azokkal a jogokkal, lehetőségekkel, amelyeket a szerb alkotmány, a törvények garantálnak! Az a feladatunk, hogy tudatosítsuk milyen jogaink vannak, és ezekkel éljünk! - jelentette ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke a Közügyekben.

Közvitára bocsátotta a Magyar Nemzeti Tanács a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiájának tervezetét. Az észrevételeket április 30-áig lehet beadni. 

A nyelvhasználat az élet minden területét felöleli, hiszen anyanyelven megszólalni kisebbségi léthelyzetben, magyarul beszélni azt jelenti, hogy életünk bármelyik pillanatában döntenünk kell, milyen nyelven szólalunk meg. Ez a döntés a stratégia központja, hiszen ez határozza meg, milyen nyelvű bölcsődét, óvodát, iskolát választ a szülő. Kiterjed a felsőoktatásra, a tudományos életre, a politikára és a gazdaságra is - jelentette ki Hajnal Jenő Közügyek című műsorunkban. Az MNT elnöke számos konkrét példát is felsorolt, és azt is elmondta, milyen módon lehet részt venni a stratégiával kapcsolatos közvitában.

„Hogyan dönt az egyetemista diák, hogy beiratkozik az Európa Kollégiumba, és ha szerb felsőoktatásra is jár, de annak ellenére magyarul szeretné tökéletesíteni nyelvtudását, hogy a felsőoktatási intézményekben magyar lektorátusokat akarunk-e létrehozni, hogy az onnan kikerülő szakemberek saját anyanyelvükön is kiváló módon tudjanak beszélni, megszólalni, hogy büszkék legyünk arra, hogy magyarul beszélhetünk, hogy egy magyar vállalkozó magára vállalja-e azt, hogy a termékén magyarul első helyen ott szerepel a termék neve, hogy egy cégfeliraton hol szerepel a magyar nyelv, szerepel-e magyarul, ott van-e?”

Éljünk azokkal a jogokkal, lehetőségekkel, amelyeket a szerb alkotmány, törvények garantálnak, az a feladatunk, hogy tudatosítsuk milyen jogaink vannak, és ezekkel éljünk! - húzta alá Hajnal Jenő. Hangsúlyozta, ennek egy kézzelfogható megvalósulása egy mobilapplikáció lenne, egy Zsebtükör, írónkra, Németh Istvánra, művére emlékezve. Ez egy összefoglaló lenne, például, hogy hol van hivatalos használatban a magyar nyelv.

Hajnal Jenő
MNT
stratégia
Magyar Nemzeti Tanács
hivatalos
nyelvhasználat
íráshasználati
iskola
bölcsőde
óvoda

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.