Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A lakosság majd csak jövőre érheti el a kollektív immunitást Szerbiában

2021-01-28
10:33
Forrás
N1, FoNet, B92.net
Eddigi szakértői vélemények szerint a lakosság 70 százalékának védettnek kell lennie, hogy nyájimmunitásról beszélhessünk. Anthony Fauci amerikai vírusszakértő ezt a számot 85 százalékra tolta ki. Szerbiában már több mint 375 ezer lakost oltottak be.

Zoran Radovanović járványügyi szakember azt nyilatkozta, nem lehet pontosan százalékokban kifejezni, mikor éri el egy társadalom a vírussal szembeni védettséget. Radovanović hozzátette, téves az a kijelentés, miszerint a vírussal való találkozás által mára védetté vált a polgárok mintegy 40 százaléka, hiszen sokaknál nem alakultak ki az antitestek. A szakember szerint arra kell törekedni, hogy minél több beoltott személy legyen, de hozzátette, akkor sem nyugodhatunk meg teljesen, ha elérjük a 70 százalékot. Szerinte a lakosság majd csak jövőre érheti el a kollektív immunitást Szerbiában.

Pannon RTV/Csubrilo Zoltán

Szerbiában egyébként már több mint 375 ezer lakost oltottak be koronavírus ellen. A beoltottsági arányt tekintve az ország a második az európai államok között. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a már védetté vált, kétszer beoltott személyek is fertőzhetnek. Hozzáteszik azonban, hogy ez így van minden más betegséget megelőző vakcina esetében is, vagyis a mostani oltásoknál nem egyedi a jelenség. 

nyájimmunitás
Zoran Radovanović
koronavírus
járvány
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.