Ugrás a tartalomra

Lassan szivárognak vissza a Horgosról elszállított migránsok

2022.11.28
12:53
2022.11.28
16:15
Forrás
Pannon RTV
A folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően azonban nem tudnak bejutni a település központjába.

A helyiek elmondása szerint a taxisok leveszik járműveikről a taxijelzésüket, így próbálják kijátszani a rendőröket. Azokat a migránsokat pedig, akik mégis bejutnak a faluba, megmotozzák és visszatessékelik Horgos határába.

A csütörtök esti lövöldözést követően a magyar határkerítéshez közeli kis Bácska birtok környékéről is több száz illegális bevándorlót szállítottak el a szerb rendőrség különleges egységei, a sátorvárost elbontották. Hétfőn már ismét égett a tűz, álltak a sátrak, nagyjából száz migráns tért vissza oda. Ők azok, akik általában a Szabadka-Szeged vasútvonal mentén járnak be Horgosra bevásárolni. A környékben a fák többségét kivágták, megcsonkították, azzal tüzelnek. A fűben ott hevernek a migránsok eldobott, Szerbiában kiállított identifikációs kártyái.

Lassan visszatér az élet az autópálya melletti migránstanyára is, ahol begyűjtésük és elszállításuk előtt csaknem ezer illegális bevándorló tartózkodott, az egyik leghevesebb lövöldözés is ott zajlott csütörtök este.

A rendőrség különleges egységei folyamatosan járőröznek Horgos központjában, és igyekeznek onnan távol tartani a migránsokat. Ennek ellenére, a helyi lakosok beszámolói szerint, és ez a közösségi oldalakon is megjelent, vasárnap este a mögöttem látható (rádióra: Magyar Ede) utcában öt migráns esett egymásnak. Lőfegyver nem volt náluk, de husángokkal, botokkal és késekkel estek egymásnak. Mire a rendőrség kiérkezett, kereket oldottak.

Horgos központjában most nyugalom van, a rendőrség és a csendőrség a nap 24 órájában három járművel járőrözik. Vranka Rózsa örül a fokozott hatósági jelenlétnek.

"Hála a jó Istennek, reméljük lesz egy kis nyugalmunk, karácsonyra meg újévre."

Akiknek mégis sikerült betévedniük Horgos központjának közelébe, azokat a rendőrség megmotozza és kitessékeli a településről. Úgy tudjuk, eddig fegyvert ugyan nem, de kábítószert többüknél is találtak.

Pakai Szandra viszont nem ennyire bizakodó.

"Nem lettek sokak elvíve, tehát elbujdostak. És ahogy tegnap is Szabadka felé mentünk, ugyanúgy lehetett látni őket a főút mellett, tüzet gyújtottak, ott ácsorogtak. Szerintem elbujdostak, úgyhogy még sokan itt maradtak, nálunk. Nem engedjük a gyerekeket egyedül sehova, az iskolába, óvodába, sehova nem engedjük őket egyedül, mindenhova visszük őket."

Az egyik tunéziai bevándorló azt mondta, először Magyarországra szeretni átjutni, majd onnan Olaszországba menne. Hozzátette, hallott a horgosi lövöldözésről, de abban a táborban, ahol ő van, nem látott lőfegyvert.

"Szabadkán voltam, amikor lezajlott az akció Horgoson. Csak tegnap érkeztem ide. Az erdőben alszom."

A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság Horgoson szolgálatot teljesítő biztonsági emberei szerint a település külterületén most nagyjából 300 illegális bevándorló bujkálhat.

migránsok
Horgos
rendőr

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.