Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lassan szivárognak vissza a Horgosról elszállított migránsok

2022.11.28
12:53
2022.11.28
16:15
Forrás
Pannon RTV
A folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően azonban nem tudnak bejutni a település központjába.

A helyiek elmondása szerint a taxisok leveszik járműveikről a taxijelzésüket, így próbálják kijátszani a rendőröket. Azokat a migránsokat pedig, akik mégis bejutnak a faluba, megmotozzák és visszatessékelik Horgos határába.

A csütörtök esti lövöldözést követően a magyar határkerítéshez közeli kis Bácska birtok környékéről is több száz illegális bevándorlót szállítottak el a szerb rendőrség különleges egységei, a sátorvárost elbontották. Hétfőn már ismét égett a tűz, álltak a sátrak, nagyjából száz migráns tért vissza oda. Ők azok, akik általában a Szabadka-Szeged vasútvonal mentén járnak be Horgosra bevásárolni. A környékben a fák többségét kivágták, megcsonkították, azzal tüzelnek. A fűben ott hevernek a migránsok eldobott, Szerbiában kiállított identifikációs kártyái.

Pannon RTV

Lassan visszatér az élet az autópálya melletti migránstanyára is, ahol begyűjtésük és elszállításuk előtt csaknem ezer illegális bevándorló tartózkodott, az egyik leghevesebb lövöldözés is ott zajlott csütörtök este.

A rendőrség különleges egységei folyamatosan járőröznek Horgos központjában, és igyekeznek onnan távol tartani a migránsokat. Ennek ellenére, a helyi lakosok beszámolói szerint, és ez a közösségi oldalakon is megjelent, vasárnap este a mögöttem látható (rádióra: Magyar Ede) utcában öt migráns esett egymásnak. Lőfegyver nem volt náluk, de husángokkal, botokkal és késekkel estek egymásnak. Mire a rendőrség kiérkezett, kereket oldottak.

Horgos központjában most nyugalom van, a rendőrség és a csendőrség a nap 24 órájában három járművel járőrözik. Vranka Rózsa örül a fokozott hatósági jelenlétnek.

"Hála a jó Istennek, reméljük lesz egy kis nyugalmunk, karácsonyra meg újévre."

Pannon RTV

Akiknek mégis sikerült betévedniük Horgos központjának közelébe, azokat a rendőrség megmotozza és kitessékeli a településről. Úgy tudjuk, eddig fegyvert ugyan nem, de kábítószert többüknél is találtak.

Pakai Szandra viszont nem ennyire bizakodó.

"Nem lettek sokak elvíve, tehát elbujdostak. És ahogy tegnap is Szabadka felé mentünk, ugyanúgy lehetett látni őket a főút mellett, tüzet gyújtottak, ott ácsorogtak. Szerintem elbujdostak, úgyhogy még sokan itt maradtak, nálunk. Nem engedjük a gyerekeket egyedül sehova, az iskolába, óvodába, sehova nem engedjük őket egyedül, mindenhova visszük őket."

Pannon RTV

Az egyik tunéziai bevándorló azt mondta, először Magyarországra szeretni átjutni, majd onnan Olaszországba menne. Hozzátette, hallott a horgosi lövöldözésről, de abban a táborban, ahol ő van, nem látott lőfegyvert.

"Szabadkán voltam, amikor lezajlott az akció Horgoson. Csak tegnap érkeztem ide. Az erdőben alszom."

A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság Horgoson szolgálatot teljesítő biztonsági emberei szerint a település külterületén most nagyjából 300 illegális bevándorló bujkálhat.

migránsok
Horgos
rendőr

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.